Loui Sand. FOTO: TT/ARKIV

Loui Sand: Tack för all kärlek

HANDBOLL Loui Sand har fått ett överväldigande stöd sedan hennes besked på måndagen om att hon slutar med handbollen och därmed sitt proffsliv i Frankrike.

– Jag förstod att det här skulle skrivas i media, men den här kärleken jag fått, det trodde jag aldrig. Jag blir jätteglad, det går inte att beskriva, sade 26-åringen till SVT Sport.
Sand berättade att hon alltid har känt att hon är född i fel kropp och att hon sökt behandling för könsdysfori. Den som får diagnosen får påbörja en könsbekräftande behandling.
– Jag har läst på väldigt mycket och har haft kontakt med vissa människor runt omkring mig, men det är mycket nytt för mig också. Vi får väl se hur allt blir. Men det är första gången jag ser en framtid. Jag blickar framåt och det känns underbart att jag äntligen ska få leva mitt liv som jag alltid velat innan, förklarade hon.
Flera stora handbollsnamn och andra idrottsprofiler har hyllat Loui Sands för hennes mod att våga prata öppet om sitt beslut.

Förbundskapten Henrik Signell sade till Göteborgsposten att landslaget var förberett på beskedet att Loui Sand skulle sluta, men att de inte visste varför.
– Det är ju något som är viktigt för Loui och det är starkt och häftigt gjort, fortsatte han.
Signell, som känt Sand sedan länge då han tränat vänstersexan även i Sävehof, tror att hon kan bli en förebild för andra i samma situation.
– Hon uttrycker ju i sociala medier att hon vill må bra och inte bryr sig om vad andra tycker. Det är ju så det ska vara och så fler borde tänka. Att man kör sitt race, menade han.
Flera av Sands landslagskollegor, bland andra Jenny Alm, Hanna Blomstrand och Linn Blohm kommenterade hennes inlägg i sociala medier med hjärtan. Den före detta svenske förbundskaptenen Per Johansson, numera förbundskapten för Montenegro, skrev på Twitter: ”Finaste Loui”.