Skador i entrén efter en detonation vid en livsmedelsbutik på Danska vägen/Scheelevägen i Malmö tidigt på torsdagsmorgonen. Foto: Johan Nilsson / TT
Skador efter efter en explosion i centrala Landskrona tidigt. Foto: Johan Nilsson / TT
Polisens kriminaltekniker undersöker skadorna efter en explosion i Landskrona. Foto: Johan Nilsson / TT
Räddningstjänst och polis på plats efter en detonation vid en livsmedelsbutik på Danska vägen i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT
En explosion skedde vid ett garage i en fastighet på Industrigatan i Malmö strax efter klockan 6. Foto: Karsten Petersen

Polisen misstänker samband mellan explosioner

Landskrona/Malmö Det har skett totalt tre explosioner med omfattande materiella skador i Landskrona och Malmö under natten till torsdagen.
Polisen misstänker att åtminstone händelserna i Malmö har samband.

Det första larmet kom 01.37 från Skolallén i centrala Landskrona, där ett bostadshus med två företag på bottenplanet utsatts för ett bombattentat, som gett stora skador vid en port och krossade glasrutor. Ingen person ska ha skadats vid händelsen.

Nationella bombskyddet anlände en dryg timme efter dådet innan polisen kunde påbörja sin tekniska undersökning av platsen.

Ärendet rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Polisen har påbörjat förhör med vittnen och boenden kring den aktuella adressen, men tidigt på torsdagsmorgonen har polisen ännu ingen misstänkt eller någon känd hotbild mot någon person eller något företag på adressen.

02.47 kom nattens andra larm om en exlosion i Skåne. Vid korsningen mellan Danska vägen och Scheelevägen i Malmö fick en livsmedelsbutik sin entré förstörd.

Även vid Malmö rapporteras stora skador vid byggnadens entré, men inga personskador. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse, men ingen inte heller i det här fallet finns någon misstänkt eller någon känd hotbild mot någon person eller något företag på adressen.

Nationella bombskyddet fick direkt fortsätta från Landskrona till Malmö innan den tekniska undersökningen kunde ta sin början vid nattens andra sprängdåd.

Klockan 06.11 larmades polisen om nattens tredje explosion i Skåne. I området Katrinelund i Malmö skadades en garageport till en industrifastighet på Industrigatan. Platsen har spärrats av i väntan på vidare utredning.

Detonationerna i Malmö inträffade relativt nära varandra, cirka 750 meter fågelvägen, och polisen misstänker samband mellan händelserna.

– Det kan vara så. Livsmedelsbutiken har lager på adressen, men det är oklart om det skadade garaget tillhör det aktuella företaget. Det finns flera andra företag på adressen, säger Calle Persson, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

Vid åttatiden på torsdagsmorgonen fortsätter Polisens intensiva arbete med de tre bombdåden.

– På den tredje platsen har vi spärrat av och det ska undersökas om det är mer än garaget som har fått skador. Det har hållits eller ska hållas förhör med personer som har tillgång till de olika adresserna och eventuellt med andra vittnen, säger Calle Persson.

Hur påverkas polisarbetet av att tre sådana här händelser inträffar på kort tid?

– Det sker en viss fördröjning gällande bombteknikerna, men i övrigt påverkar det inte det övriga polisarbetet på något speciellt sätt. Det är såklart en belastning, en explosion binder upp lite fler resurser än exempelvis ett inbrott med avspärrningar och att det genomförs dörrknackningar. Det blir en topp i belastningen, men det är ingen fara för att allmänheten ska drabbas, säger Calle Persson.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Ha du handlat all midsommarmat?

Loading ... Loading ...