Arkivbild

Långa fängelsestraff för lägenhetsmordet

kristianstad En 30-årig man mördades i en lägenhet i Kristianstad i april förra året. Nu döms de båda mördarna Philip Georgii, 29, och Mattias Jeppsson, 25, till långa fängelsestraff.

Domen föll i Kristianstads tingrätt på torsdagen. Tingsrätten tror inte på männens förklaringar och försök att skylla på varandra och skriver att de har mördat mannen tillsammans.
”Mattias Jeppsson genom att knivhugga ”mannen”och Philip Georgii genom att hålla fast ”mannen” medan Mattias Jeppsson högg”.
Philip Georgii döms till 15 år och nio månaders fängelse och Mattias Jeppsson till 16 år.
Tillsammans ska de båda betala ett skadestånd på drygt 190 000 kronor till den mördade mannens föräldrar.
När polisen kom till platsen hittades den 30-årige mannen död med skador på kroppen. En 19-årig kvinna stod åtalad för skyddande av brottsling. Hon kunde ha undanröjt bevis genom att ha slängt offrets legitimation och bankkort i Helge å och därmed hjälp de båda männen.
Tingsrätten valde att ogilla det åtalet.

Den 30-årige mannen var hemlös och vistades mestadels i Helsingborg. Den 14 april förra året besökte han Kristianstad.
På stan mötte han Mattias Jeppssson och Philip Georgii, som båda har missbruksproblem.
Männen gick tillsammans till en lägenhet som Mattias Jeppsson hade tillgång till.
Där blev 30-åringen dödad.

De dömda männen har olika versioner om vad som hände i lägenheten och hur 30-åringen mördades. Båda anklagade varandra för att fara med osanning.
Mattias Jeppsson säger att han gick in i vardagsrummet och tittade på tv i en timma.
När han gick på toaletten såg han 30-åringen. Han säger att han ringde SOS Alarm och anmälde att det låg en död man i lägenheten.
30-åringen mördades den 14 april med flera knivhugg. Männen rengjorde lägenheten grundligt med rengöringsmedel sedan de släpat in den döda kroppen på toaletten.

Den 19-åriga kvinnan dök upp i lägeheten och såg den döda kroppen. Martin Jeppsson ska då ha reagerat på att hon var vittne till den döda mannen och sa till henne att det var hennes tur, ”Nu vet du för mycket”.
Han gick ut i köket för att hämta en kniv. Då ska Philip Georgii sett till att 19-åringen kom ut ur lägenheten. Efter att männen hade mördat 30-åringen och städat lägenheten gick de ut och festade, enligt åklagaren.

Under förhören har de skyllt på varandra hela tiden. Deras berättelser är nästan identiska med den andre som den som mördade.
Förutom de dödande knivhuggen blev 30-åringen även slagen med avbrutna stolben, som polisen hittade senare.
Philip Georgii döms även för våld mot tjänsteman och Mattias Jeppsson för försök till misshandel och hot mot tjänsteman.
Tillsammans ska de betala 190 000 kronor.

Läs mer:

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Ha du handlat all midsommarmat?

Loading ... Loading ...