Annons

Po­lisens ar­be­te kan göra skill­nad – med rätt in­sats

Opinion För­ra året be­slag­togs 40 skjut­va­pen av fokusgrupperna i deras olika in­satser.
Opinion • Publicerad 10 januari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Po­lisen i Malmö har i åtta år ar­betat med fo­kus­grupper in­riktade på att jaga va­pen och nar­ko­ti­ka bland kri­mi­nella.

Det har gett re­sul­tat. För­ra året be­slag­togs 40 skjut­va­pen av grupperna i deras olika in­satser.

Annons

To­talt be­slag­togs över 150 va­pen av Mal­mö­po­li­sen. Det visar vil­ken oer­hörd mängd va­pen som finns i den kri­mi­nella världen och ger ock­så en del­för­klar­ing till att an­talet skjut­ningar, flera med död­lig ut­gång, har ökat de senaste tre-fyra åren i så­väl Malmö som någ­ra andra städer.

Sam­man­lagt dömdes 20 års fäng­el­se ut för grova va­pen­brott och nar­ko­ti­ka­brott för brott som fo­kus­grupperna av­slöjat. Det visar att med rätt in­satser går det att komma åt brotts­lingarna.

För­ra året sköts tolv per­soner till döds i Malmö. I de flesta fall handlade det om upp­gö­rel­ser i kri­mi­nella kretsar. Del­vis kan de många skjut­ningarna ha att göra med att po­lisen lyc­kats väl med att spärra in många av le­da­rna i de olika kri­mi­nella gängen. En makt­kamp har brutit ut när le­da­rna oskad­lig­gjorts och lett till skjut­ningar och mord.

Ut­red­ningarna av de tolv morden har dock gått relativt bra och po­lisen hoppas att de 14 miss­tänkta som sitter fri­hets­be­rövade ska dömas för morden, så att åt­min­sto­ne de flesta blir upp­klarade.

Ge­nom ob­li­ga­to­risk häkt­ning för grovt va­pen­brott och riktade in­satser har po­lis­ar­be­tet ef­fek­ti­vi­serats. Det inger hopp om en lugnare mil­jö i Malmö.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons