GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Riskyrke: bonde

Opinion Fyra av tio bönder som sysslar med djurhållning svarar i en enkät att de utsatts för hot, hat, stöld eller skadegörelse.
Opinion • Publicerad 10 januari 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Djurhållning väcker känslor. Foto: TT
Djurhållning väcker känslor. Foto: TT

Fyra av tio bönder som sysslar med djurhållning svarar i en enkät att de utsatts för hot, hat, stöld eller skadegörelse. Även lantbrukares familjer har drabbats.

Det är lätt att föreställa sig att djurbönder hotas och trakasseras i sociala medier. Folk beter sig mer gränslöst på internet och det krävs inte mycket för att bli trakasserad. Men Åsa Odell, vice ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund, berättar att en bonde haft en så allvarlig hotbild mot sig att hen och hens familj fått flytta till skyddat boende. Med tanke på att det finns många bönder som också tar väl hand om sina djur är det en absurd situation. Ett mörkertal kan dessutom misstänkas eftersom ett stort antal svarat att de inte anmäler eftersom det inte skulle hjälpa.

Sveriges lantbruksuniversitet SLU i Alnarp ska nu titta på företeelsen med hot och trakasserier mot bönder och vad som kan göras åt saken. Det är en god idé. Givetvis förtjänar även bönder en trygg arbetsmiljö.

Förbättringar i lagstiftning kring djurhållning och folkhälsa som gått igenom under senare år visar att det ger god effekt att opinionsbilda kring djurhållning. Har man invändningar mot köttätande och djurhållning går det alltså utmärkt att göra skillnad utan att hota folk. Det är trist att det finns djurrättsaktivister som medvetet beter sig illa, eftersom de som skulle kunna övertygas att till exempel äta mer vegetarisk mat eller rösta på en politiker med anständig djurhållning på agendan kan avskräckas och tänka att det är en fråga för extremister. Frågan om djurvälfärd och matkvalitet är för viktig för att tas över av rättshaverister. Rörelser som använder sig av våld som medel lockar tyvärr till sig personer som är mer intresserade av att ställa till med bråk än att främja saken de slåss för, så man kan inte ens veta säkert att det är djurens rätt som är drivkraften. Man kan förvånas över att aktivister som hotar lantbrukares barn inte ser något problem med att värna djurens ungar, men tycka att det är OK att vara elaka mot människors.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.