Foto: TT

Centerpartiet släpper fram Löfven

Inrikes Centerpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven i nästa veckas statsministeromröstning.
Det avslöjade partiledaren Annie Lööf vid en pressträff. Beskedet innebär början till slutet för Alliansen.

Enligt Annie Lööf har ett genombrott skett i samtalet mellan S, C, L och MP, vilket resulterat i ett utkast till en överenskommelse mellan partierna.

Centerna pekar på att överenskommensen innebär att man skapar förutsätningar för en regering, att ytterkantspartierna (SD och V) hålls borta samt en mer liberal reformpolitik.

Det innebär också att Centerpartiet kommer att släppa igenom Stefan Löfven som statsminister på onsdag i nästa vecka.
– Detta är inte den lösning vi velat se, men det är den bästa lösningen i denna besvärliga situation, sade Annie Lööf vid en pressträff under fredagseftermiddagen.

Centerpartiet har bland annat fått igenom sina krav på sänkta arbetsgivareavgifter och att rutavdragen breddas till fler tjänster.
Under presskonferensen räknade Annie Lööf upp ytterligare ett stort antal krav som Centerpartiet fått igenom.

Hon inledde med att tala om att Centerpartiet länge hoppats på att kunna bilda en regering med de olika allianspartierna, men att förutsättningarna inte finns.
– Om ett alliansalternativ ska kunna regera krävs Sverigedemokraternas aktiva gröna ja-knapp och den knappen är inte gratis, sade Annie Lööf under presskonferensen.

Under fredagen publicerades även ett utkast till en sakpolitisk överenskommelse mellan S, MP, C och L på Socialdemokraternas sajt. I utkastet står att ”genom denna överenskommelse accepterar Centerpartiet och Liberalerna att Stefan Löfven väljs som statsminister för att leda en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna.”

Socialdemokraterna är oroliga för att uppgörelsen med C och L kommer att innebära att Vänsterpartiet delar LO-förbundet i två läger – och kan växa som parti, skriver Expressen.
– Trots detta kommer Socialdemokraterna utåt i retoriken betrakta Vänsterpartiet som en dörrmatta, de ska tvingas och skrämmas till att trycka på gul knapp, sa en källa till tidningen.
Vänsterpartiet har valt att inte kommentera beskedet från Annie Lööf.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sa på en pressträff på fredagen att han ”djupt beklagar” om C och L väljer att släppa fram Löfven som statsminister.
– Det vore riktigt dåligt för Sverige, sa han, enligt Omni.
Kristersson menade även att Alliansen inte längre kommer att existera på nationell nivå om C och L släpper fram Löfven.
– De väljare som röstade på något av de fyra Allianspartierna för att också få en Alliansregering är varmt välkomna till ett borgerligt parti som man kan lita på, sa M-ledaren på pressträffen.

Kristdemokraternas Ebba Busch sa på en pressträff att Centerpartiets beslut är ett svek och hon menar att ”Sverige berövas möjligheten till nytt politiskt ledarskap”, skriver Omni.
– Alla de som röstade på antingen C eller L i tro på att Kristersson var deras statsministerkandidat, och deras löften om att hålla ihop Alliansen, har blivit förda bakom ljuset, menade KD-ledaren.