Krönika

Det är kulturkärlek, inte kulturförakt, som behövs

Gunilla Wedding. Foto: Ralph Bretzer
Artikel Krönika ”Skaffa ett jobb kvinna”, ”Lär dig leva som vanligt folk”, ”Det är väl ingen rättighet att skriva dikter”, ”Ska staten verkligen hålla på att gödsla pengar till kulturen”, ”Är det någon som läser det hon skriver?

”Skaffa ett jobb kvinna”, ”Lär dig leva som vanligt folk”, ”Det är väl ingen rättighet att skriva dikter”, ”Ska staten verkligen hålla på att gödsla pengar till kulturen”, ”Är det någon som läser det hon skriver??”. Kommentarstrådarna till artiklar om att poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson kräver pengar för att lämna Svenska Akademien formligen svämmar över av kulturförakt och kulturfördomar.

På ett sätt är det här fullt förståeligt om man enbart sätter det i relation till sörjan i Svenska Akademien där så många å det grövsta har misskött sitt arbete och där enda räddningen, enligt mig, är att lägga ner och bygga upp på nytt från grunden igen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Forskare fick rakblad i hotbrev

Ett rakblad hade tejpats fast i ett brev som en forskare i Lund fick hem till sin brevlåda. Arkivbild.
Ett rakblad hade tejpats fast i ett brev som en forskare i Lund fick hem till sin brevlåda. Arkivbild.
Fotograf: STEFAN GUSTAVSSON / SvD / TT
Inrikes
Inrikes

"Här kommer en sylvass varning", stod det i hotbrevet till en forskare i Lund som har ett arbete med koppling till djurförsök. Ett rakblad var fasttejpat i brevets övre del för att den som öppnade skulle skära sig. En annan forskare i Lund har fått brev till sin hemadress med ett uttryckligt dödshot. Båda hotbreven har undertecknats "mvh djuren", rapporterar Sydsvenskan.

En tredje forskare har fått en dekal uppsatt i närheten av sin bostad där det står att organisationen Djurfront "bevakar området". Tidningen har varit i kontakt med en företrädare för organisationen som i ett mejl uppger att en kampanj nu pågår mot djurförsök på Lunds universitet.

”Vi uppmanar och stöttar alla former av direkta aktioner i kampen för djurens frigörelse och ger även nu vårt fulla stöd till den/de individer som gjort detta”, skriver talespersonen till tidningen.

Hoten har polisanmälts.

Kultur och nöje

Coronaviruset tar död på house- och knaslåtar

Victor Leksell ser ut att bli en populär artist i sommar. Arkivbild.
Victor Leksell ser ut att bli en populär artist i sommar. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sommarplågans tid är här – men coronaviruset ställer till det för genrer som i vanliga fall brukar blomma ut i början av juni.
EDM-musiken, latinhitsen och knaslåtarna kan bli årets stora förlorare.

Coronaviruset har redan stoppat de flesta stora festivalerna och konserterna i sommar – men det är inte bara livemusiken som stryker med i pandemin.

I vanliga fall brukar låtar bundna till stora evenemang gå varma på radiostationerna och spellistorna – till exempel fick Samir & Viktors "Put your hands up för Sverige" ett överraskande uppsving 2018 i och med landslagets oväntade framgångar i fotbolls-VM. Även Eurovision Song Contest brukar vara en språngbräda upp på topplistorna. Men i år blir det varken fotbolls-EM eller OS, och Eurovision blev bara en skugga av sitt vanliga jag, utan tävlingsmoment.

Race på svenska

Andra genrer som förlorar i coronapandemin, enligt Robert Sehlberg, musikchef för Nents radiostationer, är den elektroniska dansmusiken och den så kallade "knashitten".

– Det finns ingen "knäppgöklåt", de är helt borta och jag tror inte att de kommer att ha en chans heller, det blir ingen after beach i år. EDM som har ägt somrarna i flera år har det jättejobbigt eftersom alla nattklubbar är stängda. Aviciis sista grejer har släppts och Swedish House Mafia väntar alla på men ingenting händer. Den genren har nästan parkerats, säger han.

Våra semesterresor – eller i det här fallet uteblivna sådana, påverkar också vad vi lyssnar på.

– En genre som brukar vara stark på sommaren är latin-musiken, men låtarna får ofta en extra skjuts av att svenskarna åker till Medelhavet på semester, men det kommer de inte att göra i år, säger Robert Sehlberg.

I stället ser han två tydliga trender i vad vi faktiskt lyssnar på i sommar – eftertänksam, svensk pop och 80-talsinspirerad musik av internationella giganter.

– Det är ett jätterace mellan väldigt många, det är Victor Leksell, Miss Li och Veronica Maggio som kommer med en ny låt om några veckor, det är Gammal, Myra Granberg, Darin, Laleh, Miriam Bryant och Norlie & KKV, säger Robert Sehlberg.

Hitfattig period

Både Robert Sehlberg och P3:s musikredaktör Mari Hesthammer nämner The Weeknds "Blinding lights" som en av de stora sommarhitsen just nu – trots att den släpptes redan i november.

– Den har växt sig större och större för varje månad sedan den släpptes, konstaterar Mari Hesthammer.

I Sverige har det varit en kamp på topplistorna mellan "Blinding lights" och Victor Leksells "Svag", som släpptes i januari.

– De senaste åren har det varit lite mer "instant" hits som har kommit ganska lagom till sommaren, men jag tror att det har varit en lite mer hitfattig period nu, säger Mari Hestmammer.

I stället ser hon en annan trend som kan ta över i sommar.

– Tiktok-hits kan vara någonting som kan prägla oss den här sommaren, för det är ett sätt att sprida lite glädje när man fysiskt inte kan se artisterna. Men då är det särskilt en yngre målgrupp som rör sig i den appen och triggar i gång vissa låtar i strömningstjänster, säger hon.

Sofia Sundström/TT

The Weeknd väntas toppa listorna i sommar, enligt experterna. Arkivbild.
The Weeknd väntas toppa listorna i sommar, enligt experterna. Arkivbild.
Fotograf: Brent N. Clarke/AP/TT

FAKTA

Fakta: Årets sommarhits enligt experterna

Robert Sehlberg, musikchef för Nents radiostationer:

The Weeknd – "In your eyes"

Ava Max – "Kings & queens"

Miss Li – "Komplicerad"

Victor Leksell – "Svag"

Smith & Thell – "Goliath"

Mari Hesthammer, musikredaktör på P3:

The Weeknd – "Blinding lights"

Victor Leksell – "Svag"

Miss Li – "Komplicerad"

Saint Jhn & Imanbek – "Roses"

Dadi Freyr – "Think about things"

Inrikes

Regioner mer restriktiva med planerade snitt

Två regioner är mer restriktiva med kejsarsnitt som planerats med anledning av förlossningsrädsla. Arkivbild
Två regioner är mer restriktiva med kejsarsnitt som planerats med anledning av förlossningsrädsla. Arkivbild
Fotograf: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två regioner – Östergötland och Dalarna – är mer återhållsamma med kejsarsnitt som planerats på grund av förlossningsrädsla. Orsaken är att coronavirusets spridning tvingar regionerna att prioritera, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi har inte operationsutrymmet. Det är att välja cancer eller onödiga kejsarsnitt, och då väljer vi att operera cancer. Vi låter andra få det utrymmet, säger Agneta Romin, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Dalarna, till SR.

Flera andra regioner, bland dem Region Gotland, Västernorrland och Värmland, uppger att möjligheten till snitt på grund av förlossningsskada kan påverkas om coronaläget förvärras.

– De allra flesta i befolkningen och de gravida kvinnorna förstår att vi inte gör det här för att vara elaka eller för att vi gillar att plåga kvinnor. Vi gör det för att vi ser att det är nödvändigt, säger Agneta Romin, verksamhetschef i Region Dalarna.

Utrikes

Ville göra eget knark – sprängde bort taket

Tysk polis. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.
Tysk polis. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.
Fotograf: Martin Meissner/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En man i tyska Düren sprängde bort sitt eget tak när han försökte tillverka knark i fredags kväll, skriver tyska medier.

42-åringen ville enligt utredarna framställa ett cannabiskoncentrat. Till sin hjälp hade han cannabis, ett metallrör och en större mängd tändargas, uppger polisen, som tror att den tänkta produkten var en form av butan-hasch-olja. Något gick dock fel, och mannen utlöste en kraftig detonation som sprängde hål i taket och slungade iväg tegelpannor till andra sidan gatan.

Mannen kunde med hjälp av grannar släcka största delen av den eldsvåda som uppstod i lägenheten innan brandkåren kom till platsen. Han greps sedan av polisen.

Kultur och nöje

Timbuktu får Ganneviksstipendiet

Jason 'Timbuktu' Diakité är en av årets mottagare av Ganneviksstipendiet. Arkivbild.
Jason "Timbuktu" Diakité är en av årets mottagare av Ganneviksstipendiet. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Jason "Timbuktu" Diakité är en av årets sex mottagare av Ganneviksstipendiet.
– Ärofyllt och fint att det jag gör har gjort ett avtryck, säger han.

Jason "Timbuktu" Diakité behöver knappast en presentation. Vid det här laget har Lundasonen blivit en folkkär artist med en publik långt utanför hiphopens värld.

I år han en av totalt sex mottagare av Ganneviksstipendiet. Ett av de tyngre kulturstipendierna, med en prissumma på 500 000 kronor till var och en av mottagarna. Stipendiet delas varje år ut till nu verksamma konstnärer som har en sådan betydelse att deras verk kommer att framstå som viktiga under en längre tid.

– Jag trodde inte att det var sant när jag fick beskedet. Det kunde inte kommit lägligare, med tanke på att alla mina spelningar ställts in. Och så känns det väldigt ärofyllt och fint att det jag gör har gjort ett avtryck, säger Jason Diakité.

När TT når honom har han precis blivit klar med en poddinspelning. Ett nytt projekt som vuxit fram under coronapandemin, där Jason tillsammans med kändiskocken och nära vännen Marcus Samuelsson diskuterar det världsliga läget.

– Vi kallar den "This moment" och i den diskuterar vi den här monumentalt skiftande tiden vi lever i. Hur livet ser ut nu, och hur det kan tänkas se ut efter pandemin, säger han.

Nytt album på gång

Sex år har passerat sedan ett album signerat Timbuktu släpptes ("För livet till döden", 2014). Men han har knappast legat på latsidan sedan dess. Bland annat har han hunnit släppa den hyllade självbiografin "En droppe midnatt", som senare även blev scenföreställning. Och framförallt – han har blivit pappa.

Till hösten kommer ett nytt album, och i veckan ett första smakprov i form av singeln "AOD", som gästas av Snoh Aalegra. En låt som kom till i samband med föräldraskapet.

– Jag skrev den här låten när min dotter föddes, om känslan av att ha blivit förälder och pappa. För mig är det här en viktig låt som jag vill att min dotter ska kunna se tillbaka på. Att hon ska tänka att "så lät hans röst då", säger han.

Dålig tajming

Tajmingen för en ny låt är inte optimal. I en annan verklighet hade den spelats live på scener runt om i Sverige. Men att vänta ut coronaviruset har inte varit aktuellt.

– Jag kände att jag måste släppa ny musik till mina fans, trots att det inte går att uppträda med den. Det finns inga konserter där ute, och det blir inget OS och fram till nyligen gick det inte att titta på fotboll. Jag kände att jag bara ville skicka ut den, så det händer något.

TT: Hur hanterar du coronakrisen?

– Jag har under våren pendlat mellan total uppgivenhet, där jag har tittat på Folkhälsomyndighetens statistik var femtonde minut, och att hitta kreativa ögonblick där jag skapat för att inte tänka på allt det där som inte blev av.

TT: Och vad gör du i sommar, nu när spelningarna ställts in?

– Nu kommer jag att vara ledig och vara med familjen. Jag skulle väldigt gärna hälsa på mina föräldrar, men det är ju oklart om det blir möjligt. Och så ska jag vara ute i naturen så mycket som möjligt. Den är avgörande för sinnesron och harmonin.

Filip Joelsson/TT

'Jag vet inte om världen någonsin kommer gå tillbaka till vad den var, men jag hoppas vi går vidare till något klokare och mer solidariskt', säger Jason Diakité. Pressbild.
"Jag vet inte om världen någonsin kommer gå tillbaka till vad den var, men jag hoppas vi går vidare till något klokare och mer solidariskt", säger Jason Diakité. Pressbild.
Fotograf: Christopher Schauz/Bad Taste Empire

FAKTA

Fakta: Årets Ganneviksstipendiater

Jason ”Timbuktu” Diakité (musik)

Ana Laguna (dans)

Bea Szenfeld (form)

Enno Hallek (bild)

Michal Leszczylowski (film)

Tilde Björfors (teater)

Ganneviksstipendiet delas årligen ut till konstnärer inom bild och form, musik, dans, film och teater. Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål bildades 2012 av Konstnärsnämnden sedan finansmannen och konstälskaren Per Gannevik hade donerat det mesta av sin kvarlåtenskap till myndigheten. Genom stipendier stöder stiftelsen konstnärer som "kan förväntas ha betydelse för det svenska kulturarvet". Stipendiesumman är 500 000 kronor var.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Inrikes

Dubbelt så mycket övertid för sjukhuspersonal

Personalen vid Södertälje sjukhus har arbetat dubbelt så mycket övertid i april i år jämfört med förra året. Arkivbild.
Personalen vid Södertälje sjukhus har arbetat dubbelt så mycket övertid i april i år jämfört med förra året. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Personalen på Södertälje sjukhus har arbetat mer än dubbelt så mycket övertid under april i år jämfört med i april förra året, enligt SVT Södertälje.

Det handlar om 8 200 timmars övertidsarbete, främst bland personal på intensivvårdsavdelningen. Motsvarande siffra för april 2019 är 3 400 timmar.

– Det beror främst på den pandemi som vi har haft nu, säger Christophe Pedroletti, sjukhusets vd, till SVT.

Övertidstimmarna kostar sjukhuset, som sedan tidigare har sparkrav på sig, tre miljoner kronor bara för april.

Utrikes

Mexikos president: En miljon jobb hotade

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador under ett tal i Mexico City i april. Arkivbild.
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador under ett tal i Mexico City i april. Arkivbild.
Fotograf: Eduardo Verdugo/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Coronakrisen kan komma att kosta Mexiko omkring en miljon jobb, varnar Mexikos president Andrés Manuel López Obrador – men lovar satsningar för att täcka upp för tappet.

Landets ekonomi led av recession redan före pandemin slog till och en del bedömare spår att den kan krympa med så mycket som nio procent i år.

– Min förutsägelse är att en miljon arbeten kommer att försvinna i och med coronaviruset, säger López Obrador i ett tv-sänt tal.

– Men vi kommer att skapa två miljoner jobb, lovar han.

Nyligen lade hans regering fram riktlinjer för en återöppning av bil- och gruvindustrin samt byggbranschen.

Mexiko har hittills rapporterat 68 620 bekräftade fall av coronavirus och 7 394 dödsfall, enligt Johns Hopkins-universitets sammanställning.

Ekonomi

Japan förbereder nytt stödpaket

Japans premiärminister Shinzo Abe. Arkivbild.
Japans premiärminister Shinzo Abe. Arkivbild.
Fotograf: Sadayuki Goto/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Japan överväger ett nytt gigantiskt stimulanspaket för att få den inhemska ekonomin på rätt köl efter coronapandemin.
Samtidigt kommer uppgifter om att landet under måndagen väntas häva det nödläge som fortsatt gäller i ett antal prefekturer, bland annat Tokyo.

Det nya stödpaket som den japanska regeringen enligt tidningen Nikkei filar på är värt 9 000 miljarder kronor, och ska finansieras via en extra budget, som gäller för räkenskapsåret som inleddes i april. Stödet uppges främst vara riktat mot de företag som drabbats hårdast under pandemin. Enligt tidningen kan regeringen klubba igenom ett beslut om paketet på onsdag.

Regeringen hoppas att stödpaketet ska stoppa den drastiska nedgången i den japanska ekonomin. Under årets andra kvartal väntas den gå ner med 22 procent, enligt analytiker.

Förra månaden lanserade regeringen ett stimulanspaket värt runt 10 000 miljarder kronor.

Regeringen väntas under måndagskvällen lokal tid lyfta det nödläge som fortfarande gäller i vissa delar av landet, bland annat Tokyo, ett besked som lyfte Tokyobörsen. Vid lunchtid hade Nikkei 225-index stigit med 1,5 procent.

Ekonomiminister Yasutoshi Nishimura säger att besluten om extra stödpaket och att lyfta karantänsreglerna hänger ihop.

– Medan nödläget tas bort och vi övergår i ett nytt sätt att leva är det viktigt att stegvis få nytt liv i den ekonomiska aktiviteten, sade han på en presskonferens i Tokyo.

NÄSTA ARTIKEL