Inga Ekenstierna.Foto: Privat

Hon repade sig till 105-årskalaset

För bara ett par veckor sedan trodde alla att Inga Ekenstierna låg på sitt yttersta. Men hon repade sig och idag, den 11 januari firar hon sin 105:e födelsedag.
Hon har fått uppleva hur vardagen förändrats i grunden i Sverige; nu kan hon genom en knapptryckning på en iPad kan komma i kontakt med sina barnbarnsbarn, var de än befinner sig i världen. Det fanns inte ens i fantasin när hon föddes.
Inga Ekenstierna är årsbarn med första världskriget och Baltiska utställningen i Malmö.

Inga Ekenstierna var ekonomiansvarig på några kända Malmöföretag under perioden 1940 till 1980.
Men när hon fyllde 65 slutade hon inte arbeta – tvärtom. Då började hon arbeta heltid i sin och sina två systrars butik Christoffersson ur på Baltzarsgatan. Den hade startats av deras farfar redan innan de föddes.

Inte förrän hon var 85 gick hon i pension. Men hon fortsatte med garageförsäljning av uraffärens kvarvarande varulager i ytterligare några år.
För drygt en månad sedan, på dagen 40 år efter att hennes man Kjell dog, säckade Inga Ekenstierna ihop och hamnade i ett komaliknande tillstånd. I en vecka fick hon så kallad palliativ vård, det vill säga vård inför livets slut.
Men plötsligt upptäckte anhöriga tecken på att livsandarna återvände, hon började visa aptit. Vården avbröts, krafterna återvände och efter att ha legat däckad i sängen i precis en månad, så steg Inga Ekenstierna i söndags upp ur sängen.

Hennes första funderingar rörde sig kring hennes 105-årsdag.
Inga Ekenstierna har två barn, fyra barnbarn, fem barnbarn och tre bunusbarnbarnsbarn.
I present från Malmö Stad fick Inga Ekenstierna en ny rullstol av modell ”Sitt & Ligg”, som kommer att möjliggöra en bättre sittställning än den gamla länstolen som varit med i 60 år.
Sonen Bengt har tagit reda på att Inga Ekenstierna är en av Malmös tre äldsta invånare; i hela Sverige finns 80 personer som är jämnåriga eller äldre.