En av de två pistoler som hittades i lägenheterna. FOTO: Förundersökningsprotokollet

Storebror nöjd – lillebror överklagar

HÄSSLEHOLM Den 18-åring som i december dömdes till skyddstillsyn för narkotikainnehav i samband med att hans äldre bror dömdes till fängelse för vapenbrott och narkotikabrott har överklagat till hovrätten. Hans storebror är däremot nöjd med sin dom.

18-åringens advokat Elias Palm konstaterar i överklagandet att tingsrätten har gjort en korrekt bedömning i ansvarsfrågan, ynglingen friades ju i tingsrätten för vapenbrott. Däremot anser han att 18-åringen bör få en lindrigare påföljd.
– NN (Den yngre broderns namn) samtycker till att utföra samhällstjänst och med hänsyn till att han i närtid upprätthållit skolgång och sommarjobb samt sedan i vart fall augusti månad 2018 inte brukar någon narkotika får han anses lämplig härför, skriver advokat Elias Palm i överklagandet.

Han pekar också på gärningens begränsade straffmätningsvärde, att den yngre brodern tidigare är ostraffad och hans ringa ålder i sin begäran om en lindrigare påföljd.
Åklagaren, som redan tidigare i veckan överklagade domen, har istället krävt att hovrätten dömer 18-åringen för narkotikabrott samt vapenbrott av normalgraden.

Den äldre brodern har förklarat sig nöjd med sin dom, fängelse i ett år och sex månader för vapenbrott av normalgraden samt narkotikabrott, och har därmed valt att avstå från att överklaga.
I sitt överklagande begär åklagaren att brottsrubriceringen istället skärps, till grovt vapenbrott.
Nu är det upp till hovrätten att avgöra.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Ska du resa utomlands i sommar?

Loading ... Loading ...