Annons

Har fos­sil­dri­vna bilar haft sin stor­hets­tid nu?

Opinion För­sälj­ningen av bilar med för­brän­nings­mo­torer kan ha ”pekat”, nått sin högsta nivå, 2018.
Opinion • Publicerad 12 januari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

För­sälj­ningen av bilar med för­brän­nings­mo­torer kan ha ”pekat”, nått sin högsta nivå, 2018.

Så­väl till­verk­ningen som för­sälj­ningen av bilar kommer tro­li­gen att minska nästa år, en­ligt bil­ana­ly­ti­ker. Men även om för­sälj­ningen ökar blir det med en så hög an­del el­bilar att de fos­sil­dri­vna bilarna ändå blir fär­re.

Annons

Om spå­domen slår in kommer vänd­punkten ti­digare än vad alla trott för­ut. Det är hopp­in­gi­van­de för kli­mat­målen, och det har tro­li­gen med just kli­matet att göra. Med­ve­ten­heten har ökat i hela världen.

Kina är nu­me­ra världens största bil­mark­nad. Där har för­sälj­ningen av ben­sin­bilar re­dan bromsat in och börjat minska. Där­emot för­dubblades för­ra året för­sälj­ningen av bilar med al­ter­na­tiva driv­me­del.

Som be­kant har die­sel­bilarna tappat stort i po­pu­la­ri­tet i Europa ef­ter larm om bil­fö­re­tagens ut­släpps­fusk och på grund av nya mil­jö­zoner i stor­städerna där die­sel­bilar stoppas.

El­bils­för­sälj­ningen är fort­fa­ran­de relativt blyg­sam i de flesta eu­ro­pe­is­ka länder.

Men i Norge är el­bilarna po­pu­lära, tack vare stora sub­ven­tioner. Re­dan 2017 tog de rena el­bilarna över 20 pro­cent av ny­bils­för­sälj­ningen och räknas ladd­hy­brider och hy­brider in var an­delen med nå­gon form av eld­rift över 50 pro­cent.

I Sverige var det mind­re än tio pro­cent – och bara en pro­cent rena el­bilar.

Sverige har långt kvar att gå på el­vägen. Men kan­ske ändå fos­sil­bilens bästa tid har varit. Kon­su­ment­makt när den är så bäst!

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons