Annons

V släpper inte fram Löfven som statsminister: ”Vi är inte där”

Nyheter Under måndagen hade talmannen Andreas Norlén talmansrunda med samtliga riksdagspartier. Den stora frågan var om Vänsterpartiet skulle fälla eller släppa fram Stefan Löfven som statsminister. 
Publicerad 14 januari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Klockan 11.40 träffade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt talmannen för att ge sitt besked om huruvida de skulle släppa fram eller fälla Stefan Löfven som statsminister efter överenskommelsen mellan S, C, L och MP.  På pressträffen efteråt meddelade Sjöstedt att partiet är "förvånade och besvikna över hur långt höger Stefan Lövfen har gått".

Sjöstedt meddelade också att de inte finner det rimligt att Löfven röstas fram som statsminister på onsdag.

Annons

- Om talmannen vill ha en statsminister som läggs fram på onsdag får han ta Ulf Kristersson, säger Sjöstedt.

Vänsterpartiet vill att Stefan Löfven ska bli statsminister men de kräver också mer inflytande.

- Men så som situationen ser ut nu, när det gäller att försöka trycka ut oss från samarbete, så är vi inte där.

Vänsterpartiet kräver nu förhandlingar.

I eftermiddag, klockan 16, ska talmannen nominera en statsministerkandidat som riksdagen ska ta ställning till på onsdag.

Stefan Löfven uttryckte efter mötet med talmannen att Socialdemokraterna även framöver kommer att samarbeta med Vänsterpartiet.

- Vi Socialdemokrater kommer aldrig att jämställa Vänstern med Sverigedemokraterna, och det har jag framfört, säger Löfven.

Centerledaren Annie Lööf är förvånad över att Sjöstedt ser det som en provokation och anser att om Vänsterpartiet röstar nej så ligger detta på Vänsterledarens ansvar.

– Jonas Sjöstedt gick till val på att hålla SD utanför inflytande, men han låter nu andra göra grovjobbet. Om han fäller en sådan här lösning, så ligger det på Jonas Sjöstedts samvete, säger hon.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson tog än en gång upp det som han kallar för ett nytt konservativt block bestående av M, KD och SD.

– Föga förvånande kommer vi att trycka på den röda knappen, säger han om statsministeromröstningen på onsdag.

Matilda ArboreliusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons