Annons

Vänsterpartiet släpper fram Löfven

Publicerad 16 januari 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V)  håller en pressträff i riksdagens presscenter efter sitt möte med talmannen.
Foto: Jessica Gow / TT
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) håller en pressträff i riksdagens presscenter efter sitt möte med talmannen. Foto: Jessica Gow / TT

Det blir socialdemokraternas Stefan Löfven som kommer lyftas fram som fredagens statsministerkandidat. Efter onsdagens talmansrunda gick även vänsterpartiets Jonas Sjöstedt ut och slog fast sitt stöd, om en med ultimatum.

– Under gårdagen har jag haft samtal med Stefan Löfven och vi har kommit överens på ett antal punkter, säger Sjöstedt på presskonferensen.

Annons

Bland annat ska punkten om att vänsterpartiet inte ska ha något inflytande "i princip tillintetgjorts".

– Vi har begärt att det med marknadshyror och urholkad arbetsrätt ska lyftas bort. På det har vi fått blankt nej, säger Sjöstedt.

[contentcards url="https://www.nsk.se/2019/01/16/sjostedt-agerar-dorrmatta/" target="_blank"]

Ändå kommer man att trycka gult, alltså tolerera Löfven, på fredag. Men om förslagen läggs fram skarpt kommer vänsterpartiet streta emot.

Därmed är det tillräckligt många som sagt att de röstar grönt eller gult för att Löfven ska kunna väljas.

– Vänsterpartiet är i sitt hjärta ett antirasistiskt parti. Utifrån detta har vänsterpartiets partistyrelse fattat ett beslut. Vi kommer att avstå i statsministeromröstningen, men vi avstår med ett misstroendelöfte. Regeringen är fortfarande beroende av våra mandat. Om regeringen lägger fram förslag om marknadshyror eller ingrepp på lagen om anställningsskydd så kommer vi att väcka misstroendeomröstning. Då står han inför valet att dra tillbaka förslaget eller gå till nyval, säger Sjöstedt.

– Att vänsterpartiet avstår i omröstningen betyder inte att vi är med i överenskommelsen. Vi kommer att rösta emot sådant som går åt fel håll, säger Sjöstedt.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf hade samtal med talmannen före vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och gick efter ut och förklarade att deras inställning från förra gången står fast.

– Jag har meddelat talmannen det som jag meddelade redan i förrgår, att centerpartiet är beredda att släppa fram och tolerera Stefan Löfven som statsminister om han nomineras till den tredje statsministeromröstningen, säger Annie Lööf.

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons