Annons

Bergendahls åker på rejäl skattesmäll

Hässleholm Skatteverket upptaxerar Bergendahls & Son för representationskostnader och moms med 672 272 kronor.
Hässleholm • Publicerad 18 januari 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Bergendahls aviserar att man ska dra ner med 50 tjänster och spara 200 miljoner kronor på två år. Foto: Arkiv
Bergendahls aviserar att man ska dra ner med 50 tjänster och spara 200 miljoner kronor på två år. Foto: Arkiv

Det gäller restaurangbesök, golftävling, ålagille, olika event och ett styrelsemöte med kickoff med företagsledningar och butikschefer på Ystads Saltsjöbad.

Notan i Ystad slutade på nästan en miljon en sommarhelg. Skatteverket påför ett skattetillägg på drygt en halv miljon för det avdraget.

Annons

Bergendahls har även gjort för stora avdrag för moms på sina representationskostnader, som Skatteverket kräver ska betalas till staten.

Utöver detta har Bergendahls tagit upp ett förmånsbelopp som avser resestipendier i underlaget för arbetsgivareavgifter, vilket inte framgår av deklarationen.

– Enligt Skatteverkets bedömning har ni därmed lämnat oriktiga uppgifter och ska påföras 40 procent av den inkomstskatt som, om den oriktiga uppgiften hade godtagits, inte skulle ha bestämts för den som har lämnat uppgiften. Skattetillägg ska också tas ut med 20 procent av den moms som felaktigt har dragits av samt 20 procent av de arbetsgivareavgifter som inte har redovisats, skriver Skatteverket i sitt beslut.

Men Bergendahls håller inte med Skatteverket på alla punkter.

– Vi håller på att skriva ett överklagande, berättar Dan Lundquist, ekonomichef.

Bolaget delar inte Skatteverkets fördelningsgrund när det gäller den finansiella delen.

– Vi ska överklaga det som rör momsen. Inte det som gäller representationskostnader, som vi accepterar, förklarar Dan Lundquist.

Vid sex tillfällen har två representanter för Bergendahls varit på hotell Diplomat i Stockholm där de bott och ätit för 87 000 kronor. Besöken har syftat till rekrytering och intervjuer och några styrelsemöten. Här gör man ett avdrag med 5 427 kronor för restaurangkostnader, som inte godkänns eftersom de inte har ett omedelbart samband med näringsverksamheten.

I november 2016 fakturerades en restaurangnota på 11 182 kronor i Helsingborg. Den sågas av Skatteverket och bedöms som intern representation.

Tidigare under samma höst var tolv personer på ett ålagille kombinerad med golftävling. I ålagillet deltog 33 personer. Notan blev nästan 30 000 kronor. Skatteverket vill ha 23 000 i skatt för det, eftersom det var fråga om sällskapsliv av personlig karaktär.

Annons

Den stora posten gäller styrelsemötet på Ystads Saltsjöbad i juli 2015. 133 personer deltog på kickoffen och 24 övernattade med make och makar. Där bjöds på en Wallanderrundvandring med lunch på en restaurang.

Här går Skatteverket med rödpennan i avdragen och påför bolaget drygt en halv miljon i skattetillägg.

I augusti 2016 besöktes Åhus där notan för restaurangbesök i samband med en konferens gick på 105 136 kronor. En summa som Skatteverket inte godkänner som avdrag.

Den påförda momsen är knuten till de olika avdragen som är gjorda.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons