Annons

En under omständigheterna rimlig muta

Opinion Kompromissvilligheten ökar med tiden, som regeringsbildningen har visat.
Opinion • Publicerad 18 januari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Kompromissvilligheten ökar med tiden, som regeringsbildningen har visat. Samtidigt som Stefan Löfven kompromissades fram som statsminister köpte Svenska Akademien ut Katarina Frostenson för strax under 13 000 kronor i månaden. Frostensson får också behålla en hyressubventionerad lägenhet.

Det är under omständigheterna en rätt så rimlig muta, eller ”pensionslösning”, som det kallas av akademin. Ständige sekreteraren Anders Olsson menar att det en framtida pensionsmodell och att det inte ska uppfattas som om Frostensson särbehandlas. Att det ser ut som ett utköp av en misshaglig person är oundvikligt. Men villkoren låter i rättvisans namn rimliga för en pensionslösning. Gratis hyra drabbar ingen och det underhåll på knappt 13000 kronor i månaden som Frostensson får är mindre än befarat, om man sett de höga ersättningar som akademiledamöter får.

Annons

För att Svenska Akademien ska ha chans att bli relevant igen måste man ta sig förbi detta. Om kostnaden är gratis hyra och ett hyfsat sparsamt underhåll för Katarina Frostenson så må det vid det här laget vara hänt.

Detta är en bra ögonblick för Svenska Akademien att försöka blicka framåt och hitta tillbaka till en meningsfull verksamhet – om nu ledamöterna kan fokusera på kärnverksamheten igen. Det hade sannolikt varit bättre för organisationen med fler avgångar än Katarina Frostenson, men inbördeskriget måste få ett slut.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons