Den 19 januari är det den internationella popcorndagen. Dags att fira!

Poppis genom tiderna

Idag får ni unna er en riktigt bra film med en skål nypoppade, varma popcorn i famnen.
Den 19 januari firas nämligen den internationella popcorndagen.

Popcorn är ett omtyckt snack i många länder. Det innehåller inte särskilt många kalorier utan består av 100 procent fullkorn och innehåller cirka 15 procent kostfibrer, dessutom är det rikt på antioxidanter.
Men det är inget nytt att stoppa i sig popcorn.
Redan de gamla aztekerna poppade i samband med ceremonier.
Så popcornen är nog värd en alldeles egen dag på året.
Under romartiden påstås det att folk värme upp sand i en brasa och sedan lade sanden mot popcornkärnorna, som då började poppa.

På 1800-talet dök popcorn upp på marknader runt om i USA och 1912 såldes det för första gången på amerikansk biograf.
I Sverige dröjde det till 1987 innan det började säljas på svenska biografer.
Idag äter svenskarna över 16 miljoner liter biopopcorn varje år. 30 procent av all världens popcornförsäljning sker på biografer.
Det finns två olika typer av popcorn. Biograferna brukar sälja det som ser ut som en snöflinga, de är större till formatet. Den andra typen liknar mer en svamp.
Opoppade popcorn ska förvaras svalt och torrt, och då håller de i stort sett hur länge som helst.
När kärnan poppas och blir till ett popcorn kan det flyga nästen en meter upp i luften! Det vet alla ni som glömt locket på kastrullen när ni poppar!

Mest popcorn äter folk i USA, inte så konstig med tanke på att de står för den största popcornproduktionen i världen.
Där nöjer man sig inte med saltade popcorn, utan de finns oändligt med olika smaker; sockrade, choklad och jordgubb, cookies and crème, spicy curry, sweet and spicy wasabi. Det finns massor av olika ostsmaker som nacho cheese, white cheddar, cheezy jalapeño, bacon cheddar.
Ja, listan kan bli oändligt lång, men vanliga saltade popcorn är nog bäst ändå!