Annons

Dubbelt Martinson bland vårens svenska biofilmer

Publicerad 21 januari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Först ut bland årets svensk långfilmspremiärer på bio är dock filmatiseringen av Fredrik Backmans populära roman Britt-Marie var här som har premiär redan nu på fredag, 25/1. Här kan man se Pernilla August i rollen som 63-åriga Britt-Marie och följa de vändningar hennes liv tar när hennes 40-åriga äktenskap tar slut.

Filmen regisseras av Tuva Novotny och är hennes debut som långfilmsregissör.

Annons

Veckan efter är det dags för premiär av regissörsduon Pella Kågerman och Hugo Liljas filmatisering av den svenska Nobelpristagaren Harry Martinsons rymdepos Aniara.

Ytterligare en vecka senare är det dags för nästa Martinson när Maj Wechselmanns dokumentär Moa Martinson – landsmodern om proletärförfattaren Moa Martinson får premiär. Filmens manus är skrivet av Wechselmann tillsammans med Ebba Witt-Brattström.

– Det var lite av en chock att upptäcka hur manliga litteraturkritiker har förvrängt sanningen om Moa och hennes make Harry Martinson, den unge man som Moa drog upp ur dyn. Jag hoppas att de nya fakta som filmen drar fram ska väcka diskussion, säger Maj Wechselmann om filmen i en intervju på ABF:s hemsida.

Regissörsduon Måns Mårlind och Björn Stein som senast gjorde Håkan Hellström-filmen Känn ingen sorg tillsammans är också aktuella med en ny film i år.

Eld & lågor heter den och är en kärlekshistoria i tivolimiljö (Gröna Lund) med bland andra Frida Gustavsson, Albin Grenholm, Pernilla August, Robert Gustafsson och Lennart Jähkel i stora roller.

Flera långfilmsdokumentärer får också premiär under våren. Förutom filmen om Moa Martinson kommer också Hans Arnold – penselns häxmästare om konstnären och illustratören Hans Arnold och Sivandivan om operastjärnan Siv Wennberg.

En annan av vårens dokumentärer är Anna Eborns Transnistra om ungdomar i Transnistrien.

Naturligtvis blir det också fler skånska inslag bland vårens filmpremiärer. I april kommer Österlenbosatta regissören Richard Hoberts filmatisering av den egna romanen Fågelfångarens son som är inspelad på Färöarna där denna 1800-talshistoria om kärlek, fattigdom och förändra-barn-relationer också utspelar sig.

Lundafödda regissören Johannes Nyholms andra långfilm, Koko-di Koko-da, får också premiär någon gång under våren. Johannes första långfilm Jätten belönades med tre Guldbaggar och nya filmen handlar om ett par som åker på tältsemester för att hitta tillbaka till varandra och hamnar i en ”malström av psykologisk terror och förnedrande slapstick”.

Fotnot: I slutet av veckan kan ni läsa en intervju med Pernilla August om Britt-Marie var här och nästa vecka pratar vi med regissörerna Pella Kågerman och Hugo Lilja som gjort film av Aniara.

bild 1/6
Hamada. Foto: Folkets Bio
Richard Hoberts nya film Fågelfångarens son är inspelad på Färöarna. Pressbild
Aniara. Foto: Metafilm
Britt-Marie var här. Pressbild
Till drömmarnas land. Foto: Folkets Bio
Hamada. Foto: Folkets Bio
Richard Hoberts nya film Fågelfångarens son är inspelad på Färöarna. Pressbild
Fakta:

Svensk långfilmspremiärer våren 2019*

25/1:

Britt-Marie var här, regi Tuva Novotny (spelfilm)

1/2:

Aniara, regi Pella Kågerman och Hugo Lilja (spelfilm)

Ahmad Maryam, regi Saleh Jamal Eddin (spelfilm)

7/2:

Moa Martinson – landsmodern, regi Maj Wechselmann (dokumentär)

14/2:

Eld & lågor, regi Måns Mårlind och Björn Stein (spelfilm)

22/2:

Till drömmarnas land, regi Victor Lindgren (spelfilm)

Hans Arnold – Penselns häxmästare, regi Micke Engström (dokumentär)

15/3:

Kungen av Atlantis, regi Filmweaver (spelfilm)

Lucky One, regi Mia Engberg (spelfilm)

20/3: Sivandivan, regi Emelie Jönsson och Gustav Ahlgren (dokumentär)

22/3:

Hamada, regi Eloy Dominguez Serén (dokumentär)

29/3:

Parning, regi Lina Mannheimer (dokumentär)

5/4:

Fågelfångarens son, regi Richard Hobert (spelfilm)

12/4:

Transnistra, regi Anna Eborn (dokumentär)

15/4:

Ovan Babylon, regi Folke Rydén (dokumentär)

Ej bestämt premiärdatum:

Koko-di Koko-da, regi Johannes Nyholm (spelfilm)

Mareld, regi Ove Valskoug (spelfilm)

* Med reservation för att det kan dyka upp fler premiärer under våren

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons