GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Terrormål kan ge svar om Malmö

Köpenhamn/Malmö Var brandattentatet mot en källarmoské i Malmö 2016 ett terrordåd utfört av IS? Den så kallade Vittsjömannen friades i svensk domstol 2017. På tisdag står han inför rätta i ett annan terrorfall där det redan finns en fällade dom.
Publicerad 21 januari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Den 11 oktober 2016 skedde ett brandattentat mot en shiitisk bönelokal i Malmö.

I efterhand tog terroristorganisationen IS på sig ansvaret för dådet via tidningen al-Naba. Många tvivlade på sanningshalten. Det hade ju varit natt och lokalen var tom. Ärendet utreddes inledningsvis som mordbrand.

Hösten 2015 hade den 30-årige syriern sökt asyl med fru och en tvåårig son. Inledningsvis hamnade de i Dalarna. En kort tid senare inträffade en svår singelolycka. En minibuss med åtta asylsökande voltade. 31-åringens hustru skadades svårt. Sonen dog och begravdes i Malmö. Paret hamnade på flyktingförläggning i skånska Vittsjö.

[contentcards url="https://www.skd.se/2016/10/21/uppgifter-is-tar-pa-sig-attentat-i-malmo/" one_line="true"]

Det var vid ett av mannens besök hos hustrun i Malmö som brandattentatet mot den shiamuslimska moskén inträffade. Sent på natten begav han sig mot Vittsjö. Men promenaden från fruns bostad till Malmö C blev anmärkningsvärt lång och krokig.

Efter Malmöattentatet lämnat han över uppgifter till IS. Han gladde sig åt dådet.

I november 2017 greps Vittsjömannen i Danmark. Sedan dess har han suttit häktad, misstänkt för planeringen av ett annat terrordåd.

I domstolen vittnade 21-åringen om att han fått instruktioner till dådet från Sverige via WhatsApp. Vittsjömannen pekades ut som hans beställare.

Under lång tid har det ifrågasatts om dådet i Malmö varit iscensatt av IS. 2,5 år efter brandattentatet benämndes dådet i helgen i Dagens Nyheter som IS bortglömda terrordåd i Malmö.

3 bilder
Rättegången hålls i säkerhetssalen i Köpenhamns byret. Foto: Lena Breitner 2018
Brandattentatet mot en shiitisk bönelokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö inträffade på natten den 11 oktober 2016. Det var Aashura, en högtid som främst firas av shiiter. 31-åringen avskydde shiiter och befann sig i området. Foto: Polisen
Den 32-årige syriern från Vittsjö friades i ett terroråtal i Malmö 2017. Nu döms han i Danmark för terroristbrott. 	Foto: TT
Rättegången hålls i säkerhetssalen i Köpenhamns byret. Foto: Lena Breitner 2018
Brandattentatet mot en shiitisk bönelokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö inträffade på natten den 11 oktober 2016. Det var Aashura, en högtid som främst firas av shiiter. 31-åringen avskydde shiiter och befann sig i området. Foto: Polisen
Lena BreitnerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.