GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Åklagaren: beordrade inköp av terrorknivar

Köpenhamn Vittsjömannen beordrade inköp av knivar till ett terrorattentat i Köpenhamn och hade intensiv kontakt med den dömde tändstickmannen, som förklarat sig villig att dö för IS. Det menar den danske åklagaren när terrorrättegången i Köpenhamn inleddes på tisdagen.
Hässleholm • Publicerad 22 januari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Han har suttit häktad i Danmark sedan den 22 december 2017. Nu är den 31-årige så kallade Vittsjömannen, en syrisk man som anlände till Sverige hösten 2015 och som varit bosatt i Vittjö, inne på sin andra terrorrättegång.

I april 2017 friades han för brandattentatet mot en shiamuslimskt bönelokal i Malmö 2016. Sedan ett drygt år tillbaka har han suttit frihetsberövad i Danmark, misstänkt för att ha planerat och velat delta i ett självmordsattentat i Köpenhamn den 19 november 2016.

Sedan rättegången i Malmö har han klippt håret kort och gått upp i vikt. Han ser mer avslappnad ut och skrattar ofta med tolken och sitt försvar. Den svarta täckjackan och halsduken har han på sig inne i rättssalen. När åklagaren Sonja Hedegaard redogör för Islamiska statens historia tar han fram pennan och rättar något i förundersökningsprotokollet. Han nekar till brotten han är anklagad för.

[contentcards url="https://www.skd.se/2019/01/21/terrormal-kan-ge-svar-om-malmo/" one_line="true"]

Förmiddagens förbryllelse rörde åklagarens försök att klargöra förloppet kring de två olika terrorsakerna, som berör tre länders säkerhetstjänster och åklagarämbeten.

Sommaren 2017 var Vittsjömannen fri samtidigt som det kom en fällande dom i Tyskland mot tändsticksmannen, en syrisk flykting som skulle delta i terrordådet i Köpenhamn. Inför dådet hade han mottagit instruktioner från två personer. Den ena är den oidentifierade Abu Maria. Den andra är Vittsjömannen, som enligt åklagaren beordrade inköp av långa köksknivar.

Svenska utredare har bekräftat att det är Vittsjömannens och tändsticksmannens telefoner som kommunicerar med varandra den 19 november 2016 och dagarna före. Flera gånger per dag ringer de varandra. Samtalen är ofta bara några sekunder långa, något som åklagaren menar handlar om att de går över på krypterad kommunikation, som till exempel WhatsApp.

Ur detta perspektiv är det möjligen förbryllande att svensk åklagare den 12 december 2017 lade ner förundersökningen mot Vittsjömannen. En vecka senare åkte dansk polis till Tyskland för att höra tändsticksmannen, som var dömd till 6,5 års fängelse.

Vittsjömannen satt redan frihetsberövad i Danmark. Den 7 november 2017 greps han på Kastrup då han försökt checka in på ett flyg till Istanbul med ett falskt pass.

På tisdagens rättegång framkom att Vittsjömannen och tändsticksmannen skulle mötas på Köpenhamns huvudbanegård den 19 november 2016. De skulle utföra ett självmordsattentat med bomber och knivar. Var detta skulle ske har åklagare inte kunnat få fram.

Attentatet blev inte av därför att tändsticksmannen inte släppts in i Danmark. Orsaken var att han inte hade giltiga resehandlingar. Han fick sätta sig på färjan tillbaka till Tyskland. Dansk polis varskodde kollegorna i Tyskland om hans ankomst.

Väl i Tyskland igen konstaterades att han hade över 17 000 tändstickor, walkie talkies och köksknivar i sin ryggsäck. Hans telefon hade instruktioner om bombtillverkning med tändstickor. Det påträffades avskedsbrev och förklaringar till IS om att han var beredd att dö för saken. Han hade ingen returbiljett och inget bagage.

Samma dag hade Vittsjömannen rest från flyktingförläggningen och tagit tåget över till Köpenhamn. På återresan kontrollerades han i Hyllie. Då saknade han giltiga id-handlingar och hävdade att han gått på fel tåg och skulle hem till Vittsjö. Samtidigt påträffades en biljett mellan Malmö och Kastrup.

Under tisdagens rättegång fick åhörarna även en åtta minuter lång video där Vittsjömannen filmar sig själv med selfiepinne medan han föreläser om islam, Jihad och sin kamp i Syrien. Han går i ett bostadsområde bland parkerade bilar, villor och promenerande människor. Han fördömer samarbete med de otrogna.

Lena BreitnerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.