Annons

Nytt liv för skamfilat ödehus

Osby • Publicerad 23 januari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Ett skamfilat sorgebarn med krossade rutor, flagnad färg och utan hyresgäster på enligt uppgift över 15 år.

Hyreshuset på Norra Infartsgatan 27 i Osby har inte direkt blivit överöst med kärlek under 2000-talet. Fyravåningshuset byggdes 1965, har 16 lägenheter och omfattar cirka 5 000 kvadratmeter.

Annons

Diskussioner om rivning eller renovering har pågått under flera år, men projektet har inte riktigt kommit till skott. Förrän nu, efter att kalmariten Martin Rosén köpte huset från tidigare ägaren Amasten ifjol.

– Vi har hållit på att renovera sedan juni 2018 och vi ska vara klara i april, berättar han.

Och det är ingen liten renovering 27:an behöver genomgå. Allting – kök, badrum, golv, väggar och så vidare – har rivits ut. Därefter har det på vissa håll rejält fuktskadade huset torkats ut.

När byggarna slutligen kom ända in på betongstommen var krönet nått och återuppbyggnadsfasen kunde inledas.

– Nu bygger vi upp igen, säger Rosén och fortsätter:

– Tekniskt sett är ju byggfasen egentligen ganska enkel. Men rivningen tar tid.

Husägaren själv, som nyss fyllt 30 år, började sin fastighetsbana redan i ung ålder.

När han var 23 år lyckades han hyra ett gammalt ålderdomshem på en ort utanför Kalmar som han i sin tur hyrde ut till studenter.

Årets därpå köpte han sina två första fastigheter vilka fick genomgå samma procedur som huset på Norra Infartsgatan.

– Ingången då var ju ekonomin. Jag hade inte särskilt mycket pengar, men fick köpa fastigheterna billigt och kunde sedan renovera upp dem, minns han.

Annons

Ett driv, och förstås en affärsidé, om att förvandla ödehus till beboeliga kåkar föddes och sedan dess har det blivit allt mer av en nisch.

– Det är förstås klyschigt, men det känns bra att ta tag i något folk gett upp hoppet om och göra till något fint, säger han och utvecklar:

– Egentligen är min grej inte husen i sig, utan snarare att hitta och driva projekt där jag kan utveckla någonting ”omöjligt”. Därför börjar också mitt brinnande intresse för det här huset svalna (eftersom det närmar sig att bli klart).

Intresset för förvandlingar av ödehus ledde till att han inventerade ”typ hela Skåne” efter ödefastigheter. 27:an i Osby hittade han via en artikel och bestämde sig tidigt för att försöka köpa fastigheten av Amasten.

– Men det tog lite tid, de var nog lite oroliga för vad jag skulle göra och om jag skulle lyckas. Jag fick köra en övertalningskampanj och till slut gick det, säger han och berättar även att det skrevs en klausul om att han får böta om huset inte renoveras färdigt i tid.

Vem kan ska bo här?

– Man kan säga så här: Ingen kommer att bo här för att det är absolut billigast på orten. Däremot kommer det att vara det finaste huset i Osby, säger Martin Rosén.

Enligt Rosén har många Osbybor kommit förbi för att förhöra sig om möjligheten att flytta in i fastigheten. I dagarna släpps även möjligheten att göra intresseanmälningar genom Blocket.

Du säger att ditt intresse för projekt svalnar när slutet närmar sig. Har du något nytt på gång?

– Jag köpte faktiskt ett hus med 13 lägenheter i Hästveda för en tid sedan. De behöver också lite kärlek, avslutar Martin Rosén.

bild 1/6
Allt från kök och badrum till el, fönster och dörrar har fått bytas ut. 
               Foto: Magnus Wahlström
Martin Rosén har nischat sig inom att rusta upp ödehus. Huset på Norra Infartsgatan 27 beräknas vara färdigrenoverat i april.                     Foto: Magnus Wahlström
Huset på Norra Infartsgatan 27 har stått öde i många år.   Foto: Magnus Wahlström
Byggledaren Emo visste vad han gav sig in på. Han har nämligen varit med även under Martin Roséns tidigare ödehusprojekt.         Foto: Magnus Wahlström
Inte mycket mer än betongstommen återstod efter rivningsarbetet. Huset innehåller tvåor, treor och fyror, jämnt fördelat.                Foto: Magnus Wahlström
Renoveringsarbetet har nått sitt krön, enligt Martin Rosén. Sista rycket sker nu fram till april då det ska vara klart. Foto: Magnus Wahlström
Allt från kök och badrum till el, fönster och dörrar har fått bytas ut. 
               Foto: Magnus Wahlström
Martin Rosén har nischat sig inom att rusta upp ödehus. Huset på Norra Infartsgatan 27 beräknas vara färdigrenoverat i april.                     Foto: Magnus Wahlström
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons