Annons

Världen lockade med spännande djur

Personligt Dick Perssons har fotograferat naturen i öknar och urskogar, i bergstrakter och på savanner.
Personligt • Publicerad 23 januari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det där naturintresset kunde faktiskt vara ett bekymmer för föräldrarna, minns Dick Persson:

– Jag fick aldrig tillräckligt med husdjur. Jag hade marsvin, kaniner, duvor, dvärghöns.

Annons

– Men pappa var strikt, sade ”tar du inte hand om dem åker de ut”.

– Jag köpte min första hund när jag var tio – utan att fråga om lov.

Det var collien Rossy, som han tog hem i en margarinlåda på cykeln.

Han växte upp med två systrar och en bror. Föräldrarna hade ett litet lantbruk i Högseröd, så där fanns goda möjligheter att studera den vilda naturen också.

Vilket unge Dick gjorde. Hade han hittat något som intresserade honom räckte det inte alltid med att mamma ropade att maten var klar – hon fick ge sig ut och hämta honom.

När det var dags att välja yrke blev han elektriker. Mellan 16 och 21 års ålder arbetade han på Lassessons elektriska i Sjöbo.

Där fick man jobba med stort som smått. I det militära var han flygelektriker. Han säger att det sammantaget gav honom en bredd som gjorde att han kunde komma i fråga för de utlandsjobb som sedan följde.

För det var utrikes han längtade, efter att ha läst sönder det mesta av naturböcker som fanns i hemmet. Om Sven Hedins äventyr i Mongoliets öknar, om Sten Bergmans besök hos huvudjägare.

På sin 21-årsdag lämnade han Sverige för sitt första utlandsuppdrag. Han hade läst att AEG fått ett stort uppdrag i Tunisien och lyckats få anställning på det.

– Jag var där i sju månader. Det var där jag fick mina första kontakter med ökenfaunan.

Annons

Sedan dess har Dick varit stationerad utomlands nästan hela tiden, sammanlagt 44 år. Han har arbetat i elva länder, för AEG och FN, de sista åren för danska Danida.

I början handlade det till största delen om att ansvara för de elektriska installationerna vid sjukhusbyggen, sedan har han gått över till sjukhusdriften.

Att arbeta i långa utlandsprojekt i utvecklingsländer är ett speciellt sätt att leva. Det sociala livet är inte likadant som hemma. så man måste liksom skapa sig en ny vardag. Ibland innebär det att man får umgängesmönster som inte alla kan hantera.

Dick är övertygad om att hans naturintresse hjälpt honom att hålla sig borta från många fallgropar.

– Varje fredag stack jag ut med lokala medhjälpare. Vi sov under bar himmel eller campade i skogar och djungel.

Vi måste förstås fråga om det inte var farligt; Dick svarar att visst kan det vara det, men det handlar om att vara medveten om vad man ger sig in på.

– Fast en gång höll jag på att trampa en krokodil i huvudet.

För övrigt verkar han snarast förtjust över benämningen ”Den galne svensken”. Eller den mera uppskattande ”bushman”.

Det kan vara minst lika farligt att vara inne bland folk.

– Jag har varit i tre länder där det varit krig.

Annons

När han arbetade för FN på Cypern på 60-talet rådde krig där. Han var i Irak när krig bröt ut mellan det landet och Iran och evakuerade till Jordanien.

Han och familjen bodde i Benghazi i Libyen när USA släppte bomber där. Han finner det svårt att beskriva ljudchocken det innebär när en bombmatta läggs där man bor.

– 1982 till 1987 var jag stationerad i Benghazi. Jag har dokumenterat djurlivet där från kustremsan i norr till öknen längst i söder. 80 bilder av mig finns på Libyens nationalmuseum.

Dick Persson har fotograferat sig igenom många naturtyper, men det är med öknar han förknippas mest.

– Det finns inte mindre än 5 000 djurarter som lever och fortplantar sig i världens ökenområden, upplyser han.

Sammanlagt har han tillbringat 15 år i olika arabländer.

I början på 70-talet var han i Peru:

– Jag tillhörde FN:s teknikergrupp. Jag var en av 70 svenskar som åkte ner för att få igång samhällsfunktioner efter en svår jordbävning – 90 000 dog.

– Jag skulle försöka starta upp de sjukhus som var minst raserade.

Han berättar om de fantastiska hyllningar som han och hans indianske medhjälpare fick sedan de fraktat en generator över bergen till en dal högt uppe i Anderna och lyckats få igång sjukhuset där.

Annons

– De ställde till med en stor fest för oss två. Huvudrätten var marsvin.

De senaste 20 åren har han bott i Tanzania, ett land med ett mycket varierat djurliv, tack vare att där finns många olika livsmiljöer.

Detta djurliv – och för all del också floran – har Dick lärt känna genom åren. Genom sina bilder har han hjälpt till att sprida kunskap av vad naturen rymmer. Det har hänt att han själv blivit överraskad, när han upptäckt arter på platser man tidigare inte visste att de fanns.

Hans förhoppning är att bilderna ska inspirera människor till att ta hand om världen omkring sig.

Men hans optimism är måttlig. Om mänskligheten i stort säger han:

- Vi är medvetna, men spelar omedvetna.

Det är pengarna som styr.

För ön Zanzibar, som är en del av Tanzania, har han mer eller mindre gett upp hoppet:

– Djurlivet där håller på att dö ut, på grund av turismen.

Men kampen går vidare; han hoppas kunna påverka människor och göra skillnad. I Tanzania är han ett känt namn; hans bilder finns på flera museer där; i staden Arusha har man till och med byggt upp ett helt museum kring 365 av hans fotografier.

Annons

Dick är numera pensionär och bor sedan några år i Lund. Lägenheten är full av minnen från hans utlandsvistelser; i terrarier med rinnande vatten finns ödlor, grodor och skorpioner. Han har hela tiden haft en bas i Sverige, tidigare fanns den i Löddeköpinge.

På senare år har han återupptäckt sin barndoms trakter kring Högseröd och är mycket glad över att de som numera bebor hans föräldragård tar så väl hand om den och den del av Bråån som hör till.

Det finns chanser för den som vill höra honom berätta. Man kan ta sig till biblioteket på Linero i Lund den 28 februari eller Skånes ornitologiska förening den 11 mars.

Då kanske man kan få sig till livs några av alla de Dick Perssons berättelser som vi inte har plats att redogöra för här.

bild 1/8
Träskonäbben (balaeniceps rex) lever i Östafrika och är med sina 150 centimeter en av världens största fåglar.
8Foto: Dick Persson
Alla vågar inte ha skorpioner hemma. Men den afrikanska kejsarskorpionen (pandinus imperator) är inte farlig, försäkrar Dick Persson.Foto: Håkan Jacobsson
Dick Persson har gjort sig stort besvär för att skildra djurlivet i de länder har verkat.
Foto: Privat
Geparden (acinonyx jubatus) är det vackraste djur Dick Persson vet. Men han beklagar att den utrotats i 18 länder på 25 år.Foto: Dick Persson
Grön mamba (dendroaspis angusticeps) beskrivs av fotografen som intelligent och farlig.Foto: Dick Persson
De Brazzas apa (dercopitecos neglectus) hade aldrig noterats i Tanzania innan Dick Persson fick den i sökaren.
8Foto: Dick Persson
Jacksons kameleont (chamaeleo jacksoni) har tre horn att försvara sitt revir med.Foto: Dick Persson
Gerenuken, eller giraffantilopen (litocranius walleri), tillbringar mycket av sitt liv stående på bakbenen för att komma åt grenar som sitter högt.Foto: Dick Persson
Träskonäbben (balaeniceps rex) lever i Östafrika och är med sina 150 centimeter en av världens största fåglar.
8Foto: Dick Persson
Alla vågar inte ha skorpioner hemma. Men den afrikanska kejsarskorpionen (pandinus imperator) är inte farlig, försäkrar Dick Persson.Foto: Håkan Jacobsson
Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons