Carl Magnus von Seth blev 96 år gammal. Foto: Lasse Seger

Minnesord efter radiorösten

Författaren, radiomannen, producenten Carl Magnus von Seth, Partille, har avlidit vid 96 års ålder. Närmast anhöriga är makan Siv (f lantbrevbärare), barnen Klas, Gustav och Anna samt barnbarn och barnbarnsbarn.

Veberöds biblioteks eldsjäl Ann-Mari Edner ger mig på 90-talet det delikata uppdraget att fotografera byns författare och konstnärer.
Jag cyklar en morgon upp till Dörröd, där Carl Magnus, ”CM”, bor, och blir kvar hela dagen. Han berättar om sina fascinerande år på radion och författare han mött.
Han är också chef för bokklubben Bra lyrik och har skrivit många prosa- och lyrikböcker. Han har får och bin i den idylliska gamla Skånegården.

CM producerar det slitstarka programmet Dagens dikt i många år, samt är chefredaktör för programtidningen Röster i radio.
”August Strindbergs röst lär finnas inspelad på någon rulle, som ingen vet var den finns” är lite kuriosa som gör mig nyfiken. CM berättar vidare om ett möte med poeten Bo Bergman tillsammans med Röster i radios fotograf Jarl Ekenryd som höll på att sluta illa.
Vid Djurgårdsbrunnskanalen kommer det glada gänget gående nära hamnkanten och skalden håller på att hamna i ”spat”. Dock lyckas CM få tag i Bergmans rockärm och få honom upprätt. Ekenryd utbrister ”Fan också, nu spolierade du Årets bild!”

Efter denna mustiga historia bjuder CM på kaffe och franska våfflor, vad annars? Jag drar mig då till minnes morgnarna då hans vägskälsprogram sändes i P1. Det var reflektioner från Vomb, Blentarp, Harlösa och andra byar. ”Ja, förstår du, jag gjorde alla programmen från garaget här. Det är det fina med radio, att man kan göra så”.
När jag tar adjö, säger CM: ”Tack för att du kom och muntrade upp mig!” De orden värmde.

Tillsammas på väg hem från Fredagsbarnens boksläpp 2007 får jag (en obotlig radiot) av CM en fråga om Jörgen Cederberg lever. Jag vet ej, men veckan efter vid Stockholms stadshus står en man, som ser övergiven ut. Det är minneskonsert för Povel Ramel och mannen är Cederberg. Han har glömt sin biljett, men jag råkar ha en till övers, som han får.
CM och Cederberg är gamla arbetskamrater och båda har idealiska radioröster. Han får nu CMs mailadress. (Cederberg startade Sommar i P1 tillsammans med Tage Danielsson 1959.)

Cabaret Fredagsbarnens galjonsfigurer är Jacques Werup, Lasse Söderberg och Rolf Sersam, men även CM har ett finger med i spelet på Fredmans i Malmö.
Dessa cabareter sändes även i radio. Med den riksomfattande programpunkten Kura skymning på biblioteket, öppnade CM många litterära dörrar. Det karelska nationaleposet Kalevala vurmade CM för och delade generöst med sig om. Snacka om folkbildning.

Många angenäma författaraftnar fick vi uppleva i vår by, som till exempel med Britt G Hallqvist, Stefan Casta, Håkan Hallander, Bengt Sjögren och Tord Wallström.
Sista åren CM bor i Dörröd förevigar vi tillsammans de gult lysande rapsfälten, poserande för varandra och deltar i fototävlingen ”En dag i Sverige”.
När det skall bära av till Partille och flyttstädas, får jag LP-skivorna, som ofta är signerade. CM har nämligen producerat flera grammofonskivor med exempelvis Jacques Werup och Bo Setterlind.

CM:s rikhaltiga bokproduktion, som Visst hjälper det, Radioliv, Guldburen, Järnburen, Uppburen med flera bör finnas på varje anständigt bibliotek, i alla fall i byns.
Bilden från första besöket hos CM hänger på biblioteket i många år, men förra året får jag tillbaka den. Den pryder nu väggen i mitt mörkrum och får mig att minnas en fin vän.