Annons

Nu siktar han på att nå Paralympics

Satsa på innebandy eller på fotboll? Det var frågan för bolltalangen Hampus Linder Olofsson. Då förändrade en svår olycka hans liv. Drömmarna om en framgångsrik karriär som fotbollsspelare eller innebandyspelare krossades – men istället föddes nya drömmar. Inom kort flyttar Hampus från Lönsboda till Växjö för att satsa helhjärtat på tennisen. – Målet är att jag ska få möjligheten att leva på tennisen, säger han.
LÖNSBODA • Publicerad 26 januari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

”Du kommer aldrig att kunna gå igen”. Det var beskedet den då 15-årige Hampus fick av läkaren på sjukhuset i Lund efter den allvarliga mopedolyckan 2012.

– Min första tanke var väl att då kan jag inte spela fotboll mer, säger Hampus.

Annons

Han var en talang utöver det vanliga, både i innebandy (han hade redan debuterat i Lönsbodas division 1-lag) och i fotboll (han hade provtränat med Mjällby). Det lutade åt att han skulle satsa mer på fotbollen, även om han älskade innebandyn också.

Men plötsligt handlade livet inte om att välja mellan en elitsatsning i fotboll eller innebandy, det handlade om att ... börja om.

– Jag fick lära mig allt på nytt, säger han.

Det är svårt att inte tänka att Hampus om någon hade haft all rätt i världen att vara arg, bitter och gnällig.

Men det är inte en arg, bitter och gnällig ung man jag träffar på Örkenedsskolan den här morgonen.

Tvärtom.

Det är en inspirerande, trevlig och målmedveten 21-åring som delar med sig av sina erfarenheter och berättar om sina framtidsdrömmar.

Han använde sin vinnarskalle och tävlingsinstinkt för att ta sig an den nya vardagen i rullstol.

– Såg jag en kant som var tio centimeter och en kant som var två centimeter försökte jag ta mig upp för kanten som var tio centimeter. Jag såg det som en utmaning.

Hampus började också leta efter en idrott som passade honom. Efter att han testat ett antal olika sporter fastnade han för tennis – och den där extrema bollkänslan kom väl till pass.

Annons

Nu har han bestämt sig för att ge tennisen en ordentlig chans och se hur långt han kan komma. Och det är därför han flyttar till Växjö.

Träningsmöjligheterna i Lönsboda är begränsade. Han spelar för Hörby, men tränar i Hässleholm (eller ibland på egen hand i Osby).

– Man brukar ju säga att det behövs 10 000 timmar för att bli riktigt bra. Som det är nu blir det ibland bara en timme i veckan för mig. I Växjö finns det helt andra möjligheter, säger han.

Helt enkelt att lämna Lönsboda är det inte. Han trivs bra med sitt jobb som elevassistent på Örkenedsskolan och han är dessutom tränare för Lönsboda IBK:s U-lag och P01-lag.

– Vi får se hur det blir med innebandyn. Det tar emot att säga att jag inte ska fortsätta med innebandyn, säger han.

Hampus tillhör redan Sverigeeliten i rullstolstennis – han har bland annat två SM-silver – och nästa steg är att kunna hävda sig internationellt. I februari åker han till England för att mäta sig med internationellt motstånd.

– Målet är att jag ska ta mig in på världsrankingen och börja klättra, säger han.

Hur går tankarna inför tävlingen i England?

– Jag känner mig inte tillräckligt trygg i internationell konkurrens för att säga att jag siktar på att vinna tävlingen. Just nu behöver jag spela så mycket matcher som möjligt, så jag blir trygg i matchspelet.

På längre sikt, vad har du för målsättning?

Annons

– Att få möjligheten att kunna leva på tennisen. Det är ju inte alls samma pengar som i stående tennis och för att kunna försörja sig måste man vara topp 20 i världen. En fördel är att rullstolsspelare ofta kan hålla på längre, spelare i världstoppen kan vara 35-40 år.

Och når du topp 20 i världen borde det väl vara aktuellt att delta i Paralympics?

– Jo, Paralympics är ett mål, jag siktar på att komma med där så småningom.

Samtidigt som han växlar upp tenniskarriären fortsätter Hampus att vara en inspirationskälla.

Han åker runt och pratar med personer i liknande situationer, berättar om sina egna erfarenheter. Och han är ledare på ett läger i Valjevik där rullstolsburna får testa på olika aktiviteter och lära sig hantera vardagen i rullstol.

– Jag försöker visa att det går, visa möjligheterna. Livet är inte över för att man sitter ner. Jag har alltid gillat utmaningar och om någon tycker att ”ah, det där kan väl inte du göra” är mitt svar ”varför inte?”.

Hampus påpekar dock att det är okej att vara arg och ledsen och bitter.

– Jag brukar säga att man ska ge det tid.

Hur har du förändrats efter olyckan?

– Jag är mer framåt, har enklare för att prata. Jag vågar ta för mig mer. Det är ju en bra egenskap oavsett om man sitter i rullstol eller inte, men sitter man i rullstol förenklar det om man inte är för blyg för att fråga var hissen är, till exempel.

Annons

– Det är bra att våga ta lite plats, inte känna att man är i vägen. Det där handlar om självkänsla. Om någon tittar lite extra på dig är det säkert inte för att vara taskig. Mer troligt är ju att den personen tycker att det är coolt att du inte låter rullstolen begränsa dig.

Vilka ”fel” gör vi som inte sitter i rullstol när vi träffar dig?

– Jag har så klart inget emot om någon frågar om jag vill ha hjälp. Men framförallt i början var det lite jobbigt när alla hela tiden skulle hjälpa till och göra sig besvär.

– Och när jag var i affären och hade lite bråttom råkade jag nästan rulla på en person. Då bad den personen om ursäkt. Jag tänkte på det, varför bad personen som jag nästan rullade på mig om ursäkt

bild 1/5
Hampus Linder Olofsson.
Hampus Linder Olofsson.
Hampus jobbar som elevassistent på Örkendskolan.
Han tillhör redan Sverigeeliten i rullstolstennis – nu siktar Hampus på att etablera sig internationellt.
Hampus Linde Olofsson.
Hampus Linder Olofsson.
Hampus Linder Olofsson.
Fakta:

Hampus Linder Olofsson

Ålder: 21 år.

Bor: Lönsboda, flyttar snart till Växjö.

Yrke: Elevassistens på Örkenedskolan.

Familj: Mamma (bor i Lönsboda), pappa (bor i Killeberg), lillasyster.

Så dricker han sitt kaffe: Svart. Gillar att dricka kaffe i ganska stor kopp.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons