GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Malmö universitet döms för diskriminering

Malmö Malmö universitet döms att betala skadestånd till en hörselnedsatt student som förnekats flera tillgänglighetsåtgärder vid undervisningen.
Malmö • Publicerad 31 januari 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Malmös nya universitet. Spåren av den gamla skylten kan anas.
Malmös nya universitet. Spåren av den gamla skylten kan anas.

Det var under vårterminen 2017 som den kvinnliga studenten vände sig till Diskrimineringsombudsmannen.

I anmälan beskrev studenten hur hon informerat lärosätet om att hon har nedsatt hörsel redan innan hon påbörjade sina studier under hösten 2016.

Hon fick inledningsvis låna en diktafon som hjälpmedel, ett verktyg hon dock bara fick behålla fram till mitten av januari 2017. Orsaken ska ha varit att universitetet endast i undantagsfall förlänger lån av diktafoner.

Samtidigt så ska flera undervisningssalar ha saknat hörslinga. Ett flertal lärare ska även ha undervisat utan att använda sig av mikrofon.

Nu döms Malmö universitet av Stockholms tingsrätt för diskriminering av studenten, som på grund av bristen på tillgänglighet inte haft samma möjligheter att ta del av undervisningen som sina medstudenter.

Universitetet ska betala ett skadestånd på 30 000 kronor till studenten.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.