Annons

Miljonbelopp till skånska hjärt-och lungforskare

Skåne Hjärt-Lungfondens insamlingsarbete har gjort ett rekordår. Nu delas 351 miljoner kronor ut till forskare landet över, bland annat i Malmö och Lund.
Publicerad 31 januari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Drygt femtio miljoner kronor och en forskartjänst. Skånska forskare i Lund och Malmö har fått stora bidrag av Hjärt-Lungfonden.

Det största bidraget på 4,2 miljoner kronor tilldelas professor Olle Melander i Malmö. Han forskar på möjligheten att blockera ett särskilt tarmhormon, en av många riskfaktorer för utveckling av exempelvis hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Annons

– En förhöjning av neurotensin hade ett överlevnadsvärde i tider med brist på föda, som för tusentals år sedan när vi levde som jägare. Detta eftersom hormonet gör att fett tas upp och lagras mycket effektivt. I dagens samhälle när vi har god tillgång till mat leder höga neurotensinnivåer istället till fetma, diabetes, fettlever och hjärt-kärlsjukdom, säger Olle Melander i ett pressmeddelande.

Näst mest pengar får professor Gunilla Westergren-Thorsson i Lund som forskar på stamceller i lungorna.

Dessutom går en treårig forskartjänst till Alexandru Schiopu, specialistläkare och docent i kardiologi på SUS som bland annat forskar på behandlingar av hjärtinfarkter.

31 000 svenskar dog av hjärt-kärlsjukdom under 2017, vilket motsvarar 34 procent av alla dödsfall i Sverige.

– Det är oerhört angeläget att forskningen fortsätter. Vi vill tacka alla givare som fortsätter att bidra till livsavgörande genombrott, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons