Eric Saade vill utmana sig själv

Melodifestivalen Med en sångare och två ståuppkomiker vid sin sida ser Eric Saade fram emot att leda Sveriges största underhållningsprogram. Han kommer både att visa nya sidor av sig själv och att gå utanför sin komfortzon.
Publicerad 1 februari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Kodjo Akolor, Sarah Dawn Finer, Marika Carlsson, som är uppvuxen i Lund, och så Kattarpspågen Eric Saade. Det är kvartetten som ska guida tittarna i direktsända Melodifestivalen under sex lördagar tills dess att en segrare har korats. Att turnera är Eric Saade van vid, men inte att showen ändras inför varje framträdande.

– Det är väl egentligen det som är roligast, att man får göra det här flera gånger. Först kommer det bara vara skönt att premiären är avklarad, men sedan ser jag fram emot att man längs vägen också blir tryggare och vågar bli ännu mer crazy, säger han.

Som artist har Eric Saade själv tävlat i Melodifestivalen tre gånger. 2011 vann han finalen med låten Popular och representerade Sverige i Eurovision Song Contest i tyska Düsseldorf, där han slutade på en fin tredjeplats.

Men att vara med som artist är något helt annat än att leda tävlingen, kan han redan konstatera.

– Ja, herregud, ja. När man är artist gör man tre minuter i tv. Som programledare gör man öppningar, mellanakter, programlederi, inspelade inslag, man ska lära sig koreografier och texter till låtar vi ska göra i mellanakter ... Det har tagit oss två månader av hårt jobb för att förbereda och då har vi inte ens börjat ännu, säger han.

Presentationsdelen av programmet känner han ingen oro inför, det var trots allt som programledare han inledde sin karriär, som 15-åring i Disney Channel.

– Det är allt annat runt omkring som ställer till det, eller gör att det blir mycket.

Vad blir den röda tråden i årets upplaga av Melodifestivalen?

– Utan att säga för mycket, för det får jag inte, tycker jag att vi som grupp är den röda tråden. Vi har valt att använda oss väldigt mycket av våra personligheter och i vissa fall överdriva dem och göra oss roliga på vår egen bekostnad. Det är just det som blir väldigt roligt, säger han.

Du säger att du kommer att gå utanför din komfortzon. Gäller detsamma för dina kollegor?

– Absolut. Vi har alla beslutat oss för att stretcha det så långt vi kan, så vi får lära oss nya grejer och göra saker man inte trodde att man skulle göra. Det som gör Melodifestivalen fantastisk är att det är Sveriges mest inkluderande tv-program där man kan göra ungefär vad man vill.

bild 1/2
Eric Saade, Marika Carlsson, Sarah Down Finer och Kodjo Akolor är programledare i Melodifestivalen 2019 på fredagen vid en presskonferens i SVT-huset. Foto Fredrik Sandberg / TT
Melodifestivalens programledare på välkomstfesten i Göteborg. Från vänster: Marika Carlsson, Kodjo Akolor, Eric Saade och Sarah Dawn Finer.Foto: Jessica Gow / TT
Eric Saade, Marika Carlsson, Sarah Down Finer och Kodjo Akolor är programledare i Melodifestivalen 2019 på fredagen vid en presskonferens i SVT-huset. Foto Fredrik Sandberg / TT
Melodifestivalens programledare på välkomstfesten i Göteborg. Från vänster: Marika Carlsson, Kodjo Akolor, Eric Saade och Sarah Dawn Finer.Foto: Jessica Gow / TT
Fakta:

5 snabba med Eric Saade: Vem får ni alltid vänta på?

– Då skulle jag säga Sarah. Hon är bra på att ha synpunkter, så medan hon framför dem väntar vi andra.

Vem är mest fåfäng?

– Jag och Sarah är nog delad etta. Det yttrar sig både i kläder och tid i hår- och makeuprummet.

Vem tappar alltid bort sig i manuset?

– Än så länge är det nog Kodjo. Men när vi är klara med det här kommer vi alla att ha stenkoll.

Vem är nervösast inför lördagen?

– Oj, det vet jag inte men det är nog inte jag. Jag skulle kunna tänka mig att det är Marika.

Vem är roligast?

– Jag jobbar med två komiker så jag kan inte svara på vem av dem som är roligast. Båda två är lika roliga i så fall. Men Kodjo tror att han är roligast.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.