Annons

Så bekämpas snö och halka

Östra Göinge • Publicerad 1 februari 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Det kommer klagomål på kommunens snöröjning i Östra Göinge. ARKIVBILD
Det kommer klagomål på kommunens snöröjning i Östra Göinge. ARKIVBILD

I Broby har det varit problem med tillgängligheten till simhallen där det inte har varit skottat och besökare har tvingats att gå ut på gatan för att kunna ta sig fram.

Farligt, inte minst för barnen, menar personen som har vänt sig kommunen för att få svar.

Annons

Det har också en person gjort när det gäller snöröjningen på gång- och cykelvägar i Broby och även gällande snöröjningen på trottoarerna. Personer i Knislinge har hört av sig med anledning av dålig snöröjning utanför Västerskolan.

Och personer i Osby har också klagat på snöröjningen.

Policyn i Östra Göinge är att snöröjning startar normalt när snöfallet har upphört och snödjup uppgår till cirka fem centimeter på gång- och cykelbanor, cirka sju centimeter på prioriterade gator och cirka tio centimeter på övriga gator.

Först plogas bussgator samt gång- och cykelbanor, därefter gator med omfattande trafik samt busshållplatser och parkeringsplatser, sist bostadsgator. Halkbekämpning vid behov med sandningsgrus.

I Osby påbörjas snöröjning när snöfallet har upphört och snödjupet uppgår till cirka sju centimeter på prioriterade gator samt gång- och cykelvägar.

Kommunen plogar först gång- & cykelvägar, genomfartsvägar, huvudgator, centrala gator och torg. Bostadsgator plogas i begränsad omfattning under helger.

– När det gäller trottoarerna och halkbekämpningen där kan det bli problem när det återfryser, säger Tobias Stensson på gatukontoret i Osby kommun.

– Vi grusar så gott det går. På vissa ställen saltas det, men saltet håller inte isfritt så länge.

I båda kommunernas policy står det också att det är fastighetsägares ansvar att inom detaljplanlagt område snöröja och halkbekämpa gångbana och annat för att fotgängare ska kunna komma fram till fastigheten.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons