Annons

Sjukt kött exporterat till Sverige

Stockholm Kött från sjuka kor som slaktats i Polen har sålts till Sverige. Enligt Stockholm stad ska det sjuka nötköttet från Polen som exporterats till Sverige ha nått restauranger i Stockholmsområdet.
Publicerad 1 februari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Totalt rör det sig om 2 700 ton kött som exporterats till flera EU-länder. Fyra företag i Sverige, varav tre i Stockholm, har tagit emot partier av köttet, skriver SVT Nyheter.

Djuren ska ha slaktats under tiden på dygnet då slakten inte övervakas av veterinärer och sedan har köttet märkts som besiktigat. Skandalen uppdagades efter att den polska tv-kanalen TVN24 smygfilmade i ett slakteri i Polen som köpt och slaktat sjuka kor.

Annons

Köttet har märkts som besiktigat innan det sålts vidare. Enligt tidningen ATL har 250 kilo kött exporterats till Sverige. Andra länder som importerat köttet är Rumänien, Ungern, Estland, Finland, Spanien, Lettland och Slovakien.

På de smygfilmade bilder ser man hur tumörer och trycksår skärs bort. Sedan stämplas köttet som kvalitetssäkert. SVT Nyheter har kontaktat ansvariga vid företagen som inte vill kommentera förrän de undersökt om de tagit emot kött från det aktuella slakteriet.

Polska myndigheter har nu stängt slakteriet och de ansvariga veterinärerna har avskedats eftersom de inte följt EU:s lagstiftning för livsmedelskontroll.

SkD
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons