Daniel Suhonen. Foto: TT

Smarta reformister

Reformisterna marknadsför sig som en ”förening” under det socialdemokratiska paraplyet, med ett ”program” för en mer progressiv socialdemokrati. Inte en falang, inte ett nytt parti. Det är svårt att veta vad man kan förvänta sig av projektet, som presenteras på Dagens Nyheters debattsida. En av de tre som undertecknat är Daniel Suhonen, som stod bakom både Håkan Juholts uppgång och fall. Man kan med andra ord misstänka att det är väl genomtänkt, både strategiskt och ideologiskt. Det är varken naiva eller politiskt orutinerade personer som ligger bakom.
Oavsett, så är det smart. Den ideologiska debatten har varit på sparlåga så länge på grund av frågor kring regeringsbildningen att det borde finnas ett starkt sug efter att diskutera vilka partierna är och vad de står för. Ett före detta statsbärande parti till vänster har hjälpts till makten av två mittenpartier som lämnat sin allians högerut. Lägg till det ett rosenrasande Vänsterparti som hotar med att fälla regeringen med hjälp av högern. Debatt behövs.
Att ta initiativ till en ifrågasättande idédebatt om Socialdemokratins själ under partiets paraply är smart. Man kan själv styra berättelsen om missnöjet med uppgörelsen med mittenpartierna. Alternativet vore att lägga tid på att trycka ner ett ideologiskt uppror som är både oundvikligt och sunt. Man kan, med andra ord, vara både beräknande och konstruktiv samtidigt. Reformisterna vill bland annat se kraftigt höjd pension, kraftigt höjda skatter, stopp för vinst i välfärden, statligt bostadsbyggande och förkortad arbetstid.
Följdfrågan blir vad skillnaden är på detta och Vänsterpartiets politik, förutom att Socialdemokraterna med sin rutinerade partiapparat (kanske) har större chans att hamna i regeringsställning med den här politiken. Stödet för vänsterpolitik minskade i valet, vilket förmodligen är det största problemet med reformagendan, samt att en del ”högerreformer”, som skattesänkningar, varit populära hos väljarna.