29-åringen tar ut pengar med 74-åringens kort. Foto: Polisen

Okänd man flyttade in hos dement 74-åring

Malmö När den demente 74-årige mannen kom hem efter en sjukhusvistelse fick han hjälp av en okänd 29-årig man som utgav sig för att vara hans släkting.
Två veckor senare avslöjades bluffen. Då hade mannen hunnit använda den äldre mannens bankkort vid 114 tillfällen – och göra sig av med hans katt.

Mannen avslöjades när hemtjänsten försökte att ta sig in i 74-åringens lägenhet. Eftersom den var låst med sjutillhållarlåset kunde personalen inte komma in.
När den ringde på 74-åringens mobiltelefon svarade 29-åringen, en person som hemtjänstpersonal stött på hemma hos mannen ett flertal tillfällen de senaste veckorna.
Han lovade att komma dit och öppna. Under tiden larmade hemtjänsten polisen. När 29-åringen kom en stund senare greps han av polis.
Snart visade det sig att 29-åringen under en vecka lurat av den äldre mannen stora delar av hans sparkapital, sammanlagt 318 000 kronor. Bland annat ska mannen ha gjort flera bilköp, köpt smycken och handlat matvaror för stora summor till sin familj och bekanta.

Bedrägeriet – mannen erkänner att han handlat för stora summor på 74-åringens kort – inleddes i slutet av förra året. Då drabbades den 74-årige mannen av en stroke.
Efter sjukhusvistelsen flyttade mannen hem till sin lägenhet i södra Malmö igen. Samtidigt kom 29-åringen in i bilden.
Eftersom 74-åringens närmaste släktingar bor på annan ort var det först ingen som fattade misstankar när den 29-årige mannen dök upp i mannens hem. Hemtjänstpersonalen tyckte visserligen att det var konstigt att mannen uppehöll sig i lägenheten, och även sov över.

Först när han låst in 74-åringen slog de larm till polisen. Eftersom 29-åringen uppgett olika namn, och sagt att han både var kusin och son till den äldre mannen, förstod de att han var en bedragare. Då kunde mannen också gripas.
I förhör hävdar 29-åringen att han känt mannen i omkring tio år, och att det vid något tillfälle skulle varit tal om adoption. 74-åringens hälsotillstånd har gjort att det varit svårt att få honom att berätta om han känner den yngre mannen. Men i förhör kallar han honom för ”bluffmakare”.
Det är oklart hur 29-åringen från början tog kontakt med 74-åringen. Släktingar till mannen hävdar att de aldrig stött på honom.
Det är också oklart varför mannen valde att återkomma till 74-åringens lägenhet när han hade hans kort och kod.
Kammaråklagare Annika Lindahl säger att hon har en teori om varför, men att hon väntar till rättegången, som startar nästa vecka, med att redogöra för den.
– Då får han också ge sin version, säger hon.
Samma svar ger hon på frågan om hur 29-åringen kom i kontakt med 74-åringen.

29-åringen erkänner att han använt mannens kort till stora inköp. Bilder från butiker visar hur han både ensam och tillsammans med sin före detta sambo och deras gemensamma barn gör stora inköp i olika butiker, bland annat mat, möbler och bilar. Mannen säger att han står för vad han gjort, och att han förtjänar fängelse.
29-åringen åtalas nu för grovt bedrägeri, grov stöld – han misstänks ha stulit 74-åringens mobiltelefon – och olaga frihetsberövande. Det sistnämnda är för att han låste sjutillhållarlåset när han gick ut för att göra ärenden. Eftersom han är den ende som hade nyckel till det låset kunde ingen komma in i bostaden, och 74-åringen kunde inte komma ut. 29-åringen förnekar brott på den åtalspunkten.
Mannen hade också en katt. Den säger 29-åringen att han lämnat till Djurens vänner för att den inte var rumsren.