Annons

Viktigt kultursamtal blev partikäbbel

Krönika Skånskans kulturchef Gunilla Wedding om ett panelsamtal på Hipp om kulturnedskärningarna i Skåne som blev mer politiskt käbbel än viktigt samtal.
Publicerad 5 februari 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Gunilla Wedding. Foto: Ralph bretzer
Gunilla Wedding. Foto: Ralph bretzer

Tidigare i år samlades representanter från Skånes scenkonstliv till möte i protest mot Region Skånes nedskärning på kulturområdet med dryga 17 miljoner. En stor del handlar om att pausa utvecklingsbidragen som kan sökas av fria grupper inom olika kulturområden, en besparing som ingen annan region i Sverige gjort och som gör att även Kulturrådet sänker sitt bidrag till Skånekulturen. Ett beslut som på sikt slår hårt mot den fria kulturen i regionen.

Ett nätverk för skånsk scenkonst bildades på mötet och en gemensam kulturdeklaration formulerades med krav på att utvecklingsbidragen ska bevaras, att regionen ska arbeta långsiktigt med kulturfrågor och att man ska samverka med kulturaktörerna.

Annons

I måndagskväll bjöd nätverket in till panelsamtal på Hipp i Malmö. Inför en fullsatt salong inleddes ett ambitiöst upplagt samtal med tio debattörer - självklart representanter från regionens kulturnämnd men också kulturpolitiker från Malmö, Sydsvenskans kulturchef, Musik i Syds vd, en representant från Kulturrådet och även rektorn på Teaterhögskolan. Moderator var Niels Righolt, vd för Center for Kunst & Interkultur i Danmark. Med den bredden kändes det upplagt för viktiga samtal om kultur, vad kultur är och ger och om de konsekvenserna pausade utvecklingsbidrag får – och hur man kan motverka dem.

Så blev det inte. Samtalet dominerades tyvärr av partipolitiskt käbbel, framförallt mellan kulturnämndens ordförande Magnus Lunderquist (kd) och Kami Petersen (mp) som också sitter i regionens kulturnämnd. Medan Lunderquist och hans allianskollega Cristina Glad (l) envisades med att sätta kulturen mot den blödande sjukvården, undvek att svara på frågor om riskbedömning på sikt och betonade att det handlar om en paus ville Kami Petersen och även kulturnämndens Busi Dimitriu (v) mest vinna politiska poäng på att de motsätter sig nedskärningen.

Visst fanns det också bra ambitioner att lyfta samtalet till något annat. Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal betonade det spännande skånska kulturlivets betydelse för bilden av Skåne och för inflyttningen. Musik i Syds vd Susanne Ryden konstaterade att Ystad jazzfestival, som bjuder på verk av fria konstnärer, omsätter lika mycket som besparingen och undrade om man räknat på hur många arbetstillfällen olika kulturprojekt skapar. Malmös kulturdirektör Pernilla Conde Hellman bemötte pausargumentet med att man riskerar att slå sönder något som är svårt att få tillbaka.

Allt studsade ändå för ofta tillbaka till försök att ta politiska poäng och samtalet fördes också utan publikens medverkan. Något som blev smått absurt när Magnus Lunderquist betonade vikten av att kulturen når ut i hela Skåne och når alla grupper och man vet att det i publiken sitter teatergrupper som åker Skåne runt och spelar teater för barn och unga på minsta lilla bibliotek, som arbetar med mångkultur och med olika språk.

Teaterhögskolans rektor Ditte Bjerg sade det allra viktigaste när panelsamtal gick mot sitt slut. Hon uppmanade politikerna att ge ordet till dem som berörs, att använda den kreativa kulturbransch som denna kväll fyllde Hipps salong, att fråga dem om råd och att lyssna.

Själv tänkte jag att i nästa samtal om kulturen och konsekvenser av nedskärningar bör nog politikerna sitta i salongen och kulturutövarna på scenen. Då kanske det skulle bli ett riktigt konstruktivt samtal.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons