Före detta butik kan rivas

HÄSSLEHOLM Trots protest – politiker sa ja till en rivning av uthusbyggnaden tillsammans med ny verksamhet i Boketorp, vid Hovdala slott.
Hässleholm • Publicerad 6 februari 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Uthuset rivs för att byggas upp på nytt. Dessutom skapas parkeringsplatser och själva Boketorp ges en funktion. Foto: Arkiv
Uthuset rivs för att byggas upp på nytt. Dessutom skapas parkeringsplatser och själva Boketorp ges en funktion. Foto: Arkiv

Det beslutade miljö- och stadsbyggnadsnämnden, som inte tog hänsyn till lokalhistorikern Torsten Karlsons protester.

Som tidningen tidigare berättat planerar det kommunala bolaget Hibab en större upprustning av det gamla slottstorpet, som varit inspektorsbostad och senare änkesäte åt slottsfrun Ulla Barnekow Ehrenborg.

[contentcards url="https://www.nsk.se/2018/12/03/boketorp-blir-del-av-blivande-naturforum/" one_line="true"]

Synpunkter lämnades inför beslutet in från lokalhistorikern Torsten Karlson, som anser att resultatet av den besiktning som gjorts av byggnaden är överdrivet negativ och att den norra delen bör bevaras med dess inredning av pott- ugnar och strykinrättning. Ladugårdslängan kan enligt honom vara ett sista minne av bondbyn på Hovdala, omnämnd och dokumenterad redan på 1500-talet.

Tjänstemännen konstaterar att Hibab genom Tommy Bengtsson inte har bemött synpunkterna, men säger samtidigt att det inte behövs eftersom komplementbyggnaden inte kräver varken lov eller anmälan för att rivas.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.