Högg målsägande med kniv – får 130 000

Kristianstad En yngling från Kristianstads kommun erkänns ersättning med 130 000 kronor för att ha suttit häktad under tre månaders tid i början av 2018. 

Häktningen gällde misstankar om mordförsök i en mindre ort i Kristianstad kommun, och ynglingen var vid tiden nyss fyllda 17 år.

Den misstänkte hade huggit målsäganden med en kniv, i en nödvärnssituation. Kristianstad tingsrätt dömde honom för grov misshandel med hänvisning till att han under senare delen av nödvärnssituationen inte kunde besinna sig. Hovrätten bedömde omständigheterna för händelseförloppet annorlunda och frikände pojken.

Det ska ha rått osämja sedan tidigare mellan den misstänkte och målsäganden, och målsäganden sökte upp den misstänkte beväpnad med en kolsyrepistol. Den misstänkte hade enligt utredningen beväpnat sig med en kniv för att kunna skydda sig mot målsäganden.

”Det är inte klarlagt att NN har försökt undanröja bevis och försvårat sakens utredning. Det saknas därför förutsättningar att vägra ersättning”, skriver justitiekanslern i sitt beslut där pojken erkänns 130 000 kronor i ersättning för den tiden då han satt frihetsberövad.

Med hänsyn till att han bara var 17 år vid frihetsberövandet och att han var misstänkt för ett allvarligt brott, men friats, blir ersättningen högre än enligt standardtabellerna.

Dagens fråga

Har du varit utomlands på semestern?

Loading ... Loading ...