Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Skåningarna stabilast i halkan

Skåne

Nästan 18 000 personer tvingades uppsöka vård för halkskador under 2017, visar statistik från socialstyrelsen som Hyresgästföreningen tagit fram. De senaste tio åren har det handlat om mellan 10 000 och 23 000 per år.

Men skåningen är den som står stadigast på marken. Under det nämnda året har bara 613 skåningar vårdats på grund av halkskador, vilket motsvarar 0,046 procent av länets invånare. Näst lägst är siffrorna i Halland, med 0,059 procent. Toppar listan gör Jämtlands län där 884 personer halkat tillräckligt illa för att behöva vårdas. För detta län motsvarar det 0,68 procent av befolkningen, eller en person av 147.

Flest skadade i faktiska tal fanns i Stockholm (3 241) och minst antal på Gotland (85).

Statistiken är dock inte viktad efter antal dagar per län då det varit minusgrader och halka. Att det sker färre allvarliga halkolyckor i söder än i norr kan alltså ha den enkla förklaringen att det finns färre tillfällen att halka i Skåne än i Jämtland.