Annons

Bättre be­red­skap mot bränder be­hövs

Opinion Ut­re­da­ren fö­re­slår inte att rädd­nings­tjänsterna ska för­stat­ligas. An­svaret ligger bäst lo­kalt, på kom­munerna.
Opinion • Publicerad 7 februari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

I som­ras gjordes 7 000 ut­ryck­ningar till bränder i skog och mark. Kom­munernas rädd­nings­tjänster var hårt be­las­tade över­allt, inte bara i de tre rik­tigt stora bränderna i nor­ra och mel­lers­ta Sverige.

Dessa tre stor­bränder var an­led­ningen till att rege­ringen till­satte en sär­skild ut­re­da­re, Jan-Åke Björklund, för att un­der­söka vad som be­höver göras för att för­bättra be­red­skapen för liknande ka­ta­strofer.

Annons

Han kon­sta­terar att i det stora hela gick brand­be­kämp­ningen bra. Inga döds­fall el­ler all­var­ligt skadade och inga ned­brun­na per­ma­nent­bo­städer orsakades, vilket med tan­ke på brändernas om­fatt­ning var för­vånande.

Men det finns en hel del att göra för att rädd­nings­tjänsterna ska få bättre för­ut­sätt­ningar. Att alla kom­muner ska vara an­slutna till en led­nings­cen­tral med stän­dig be­red­skap skulle för­bättra be­red­skapen särskilt i mind­re kom­muner. Ett bra för­slag är ock­så att det bör bli lättare att göra av­tal med andra per­soner än rädd­nings­per­so­nal. Det kan starta släck­nings­ar­be­tet snabbare och det be­hövs när bränderna blir rik­tigt stora.

Ut­re­da­ren fö­re­slår inte att rädd­nings­tjänsterna ska för­stat­ligas. An­svaret ligger bäst lo­kalt, på kom­munerna. Men tyd­ligare mål från staten för vad de ska klara kan vara klokt med tan­ke på de olika för­ut­sätt­ningarna. MSB be­höver ock­så bli bättre på att sam­ordna och hjälpa till när det be­hövs.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons