Bemanningskris i vården åtgärdas med färre sjukskrivningar

Skåne Bemanningskrisen i den skånska sjukvården kan mildras med färre sjukskrivningar, menar alliansstyret i Region Skåne. Varje anställd är i snitt sjukskriven en hel arbetsmånad årligen.

Cirka 30 000 personer arbetar i Region Skånes verksamheter. Antalet sjukskrivningsdagar per anställd var 20,2 dagar förra året. Det motsvarar fyra hela arbetsveckor om året. 2016 var antalet sjukskrivningsdagar 21,3 per anställd.
– Tänk så mycket vakanser sjukskrivningarna skapar. Kan vi ta ner sjukskrivningarna med en eller två dagar i månaden så har vi kommit en bra bit på väg mot ökad bemanning, säger regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M).
Verktygen är bättre arbetsmiljö och scheman och ökat inflytande för anställda i verksamheterna, menar han och betonar:
– Vi ska jobba stenhårt för detta.

Vid regionstyrelsens möte på torsdagen presenterade det nya alliansstyret sina mål utifrån ett ganska tufft utgångsläge i sjukvården.
De tre övergripande målen är:
x Ordning och reda i ekonomin.
x Kapa köerna i vården.
x Miljardsatsning på primärvården.
För att få bukt med skuldberget på nästan 400 miljoner i Region Skåne och med ett återställningskrav på 1,76 miljarder kronor plus en miljardsatsning på primärvården valde alliansen att bryta sitt vallöfte om att inte höja skatten. Den höjdes med 49 öre vid årsskiftet.
– Vi måste säkra mångmiljardinvesteringar i sjukhus, öka soliditeten och trygga vård och kollektivtrafik, säger Carl-Johan Sonesson.

När mandatperioden löper ut 2022 ska alla skåningar garanteras kontakt i primärvården direkt samma dag och medicinsk bedömning inom tre dagar.
Alla ska få ett förstabesök i den specialiserade vården inom 90 dagar och beslut om operation eller åtgärd inom den specialiserade vården inom 90 dagar.
– När bokslutet för 2018 kom anklagade socialdemokraterna oss att kostnaderna skenade sista kvartalet. Det faller på sin orimlighet, eftersom vi inte tillträdde i nämnden och styrelser förrän den 1 januari, säger Carl-Johan Sonesson.

Dagens fråga

Har du varit utomlands på semestern?

Loading ... Loading ...