Två persontåg kolliderade vid den södra mynningen vid Knutpunkten i Helsingborg på torsdagskvällen. Ett av tågen åkte in i sidan av det andra tåget där två spår går ihop. Det ena tåget var tomt, men i det andra ska omkring 150 passagerare ha befunnit sig. Foto: Andreas Hillergren / TT / kod 10600
Två persontåg kolliderade vid den södra mynningen vid Knutpunkten i Helsingborg på torsdagskvällen. Ett av tågen åkte in i sidan av det andra tåget där två spår går ihop. Det ena tåget var tomt, men i det andra ska omkring 150 passagerare ha befunnit sig. Foto: Andreas Hillergren / TT / kod 10600
Två persontåg kolliderade vid den södra mynningen vid Knutpunkten i Helsingborg på torsdagskvällen. Ett av tågen åkte in i sidan av det andra tåget där två spår går ihop. Det ena tåget var tomt, men i det andra ska omkring 150 passagerare ha befunnit sig. Foto: Andreas Hillergren / TT / kod 10600
Två persontåg kolliderade vid den södra mynningen vid Knutpunkten i Helsingborg på torsdagskvällen. Ett av tågen åkte in i sidan av det andra tåget där två spår går ihop. Det ena tåget var tomt, men i det andra ska omkring 150 passagerare ha befunnit sig. Foto: Andreas Hillergren / TT / kod 10600

Tågkrock i Helsingborg

Helsingborg Två persontåg har kolliderat vid Knutpunkten i Helsingborg. Det ena tåget var tomt men på det andra ska 150 personer ha befunnit sig.
Krocken har orsakat ett totalt tågstopp genom Helsingborg.

På torsdagskvällen larmades polis, ambulans och räddningstjänst till Knutpunkten i Helsingborg sedan två tåg kolliderat. Enligt Trafikverket skedde krocken strax före klockan sju vid infarten till Knutpunkten.

Krocken orsakade ett totalt stopp i tågtrafiken genom Helsingborg.
– Ett av tågen har passagerare ombord och det andra ska vara tömt. Det pågår utrymning av tåget nu, säger Katarina Rusin, pressinformatör vid polisens ledningscentral strax innan klockan åtta på kvällen.

Ombord på det tåg där det fanns passagerare ska det ha varit cirka 150 personer. Enligt Trafikverket ska krocken ha skett i låg fart och inte front mot front. Det ena tåget har kört in i sidan på det andra.
– Det har hänt i samband med en växlingsrörelse, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

Krocken orsakade ett stort pådrag och ett större antal ambulanser larmades till platsen.
Ronnie Lundgren, inre befäl på Räddningstjänsten i Skåne Nord Väst, uppger att man 20.18 vara klara på plats och höll på att avveckla sin insats.

– Det verkar inte som att det blivit några personskador alls. Det var någon som inledningsvis klagade på smärtor i nacke och rygg men ingen har behövt själp av sjukvård, säger han.
– Så efter omständigheterna har det gått bra.

Någon prognos för när trafiken på Västkustbanan kan komma igång igen finns ännu inte.

”Pågatågen på sträckan Ystad – Helsingborg vänder i Gantofta. Pågatågen på sträckan Helsingborg – Förslöv är inställda. Pågatågen på sträckan Hässleholm och Helsingborg vänder i Åstorp. Öresundstågen på sträckan Malmö – Göteborg vänder i Landskrona respektive Ängelholm. SJ snabbtåg går en annan väg direkt mellan Lund och Ängelholm”, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Uppdatering: Vid 22:40-tiden meddelade Trafikverket att två spår är öppna på Knutpunkten men att flertalet tåg fortfarande är inställda. Någon prognos för när tågtrafiken kan rulla för fullt igen fanns ännu inte.