På fredagen var det premiär för Anders Janssons show Radikal optimist i Lund. Foto: Nils Bergendal

Janssons nya en komisk energikur

Humor/recension

HUMOR
Radikal Optimist
– en humorshow av och med Anders Jansson
Premiär på Lunds stadsteater den 7 februari
Betyg: 4

Ungefär tre och ett halvt år efter premiären på första soloshowen ”Kom in och stäng dörren” är lundakomikern Anders Jansson tillbaka på hemmaplan för att sjösätta sin andra enmansföreställning.
”Radikal Optimist” spinner vidare på samma tråd, publiken får titta in i Anders tillvaro och njuta av hans unika syn på livets små och stora händelser.

Förra showen blev en succé, spelades länge och landet runt och det är inga överblivna rester Jansson plockat fram. Den här föreställningen är i mitt tycke ännu roligare. I alla fall blir det mer av gapskratt i bänkraderna och det finns även denna gång en stor igenkänningsfaktor.
Showen är dessutom alldeles lagom lång, det vill säga den känns lite för kort. Man lämnar Lunds stadsteater efter lite mer än en timme med ett stort smil på läpparna, sugen på mer, med flera historier man vill berätta vidare och kanske med en lite mer optimistisk syn på livet. Om inte annat kan man lära sig av den sprudlande lundakomikern att det går att skratta åt det mesta som kommer med åren och som man annars beklagar sig över.
Sådant som begynnande glömska, ryggont och dålig syn.

Anders Jansson i 2019 års soloupplaga känns ännu friare på scenen, han tar ut svängarna och kommer ännu närmare brittisk crazy-humor där han har en djup källa, men han gör det på sitt eget unika sätt.
Han hittar komiska guldkorn i så triviala saker som att skaffa glasögon eller besöka apoteket, hunden Leroy får hänga med som inspirationskälla liksom Anders kära mamma och ytterligare ett gäng ur familjen. Publiken får också vara med på ett hörn och ställer villigt upp med sina kunskaper om allt från Wham till olika ljud.

Anders Jansson är en härlig komiker som sprider värme och god stämning, som driver hejdlöst med sig själv och som nästan svämmar över av humoristiska infall. Att inte smittas av hans sceniska glädje går inte, föreställningen blir en rejäl energikur i den regngråa vintern.
I ”Radikal Optimist” finns mer än tillräckligt mycket energi för en lång sejour i Lund och ett par varv runt Sverige. Och det finns utan tvivel mer att hämta ur Janssons värld.
Men visst vore det lite extra spännande om en av kvällens storskrattare – förre scenpartnern Johan Wester – gjorde Jansson sällskap på scenen i någon kommande show?

HUMOR
Radikal Optimist
– en humorshow av och med Anders Jansson
Premiär på Lunds stadsteater den 7 februari
Betyg: 4