Melanie Linde, Amanda Andersson och Nelly Pamp från Musikskolan underhöll med vacker musik.
Uno Berggren var elev i Vita skolan 1934-1939. Här intervjuas han av bibliotekarien Kristian Pehrsson om sin tid i skolan.
Barn och unga i olika åldrar från Musikskolan var på plats och bjöd på musikunderhållning när Vita skolan fyllde tio år.
Patric Åberg (M). ARKIVBILD
Kultur- och fritidschefen Jan Carlson.
Yara Abdou ställer ut akvarellverk på Vita Skolan.

Kulturhus firade jubileum

BROBY Kulturhuset Vita skolan i Broby firade tioårskalas med ett digert program fyllt av musik och gemenskap.
– Kulturhuset är en oerhört viktig resurs för hela kommunen, säger Jan Carlson, kultur- och fritidschef i Östra Göinge.

Vård och skola och omsorg och arbete – det är saker som är livsviktiga för en kommun. Men kulturen får inte glömmas bort, påpekar Jan Carlson:
– På något sätt handlar det om en kommuns själ. Vård och omsorg och de andra viktiga och nödvändiga bitarna är kroppen – det här är själen.

Och mycket tack vare kulturhuset Vita skolan och dess verksamhet har Östra Göinge ett rikt kulturliv, menar Carlson.
– Det är fantastiskt att en relativt liten kommun
som Östra Göinge kan ha det här kulturlivet, säger han.

Vad betyder kulturhuset Vita skolan?
– I första han handlar det om vad vi fyller huset med. Det är göingebornas kultur som vi har äran att förvalta här i kulturhuset. Musikskolan, ett fullmatat bibliotek, konst, föreningar och studieförbund – det är saker som skapar en meningsfull fritid för människor i alla åldrar, från barn och unga till seniorer.

– Men att vi har ett så fint kulturhus, en fantastisk plats för allt det här, det har ett starkt symbolvärde för Broby och hela kommunen.
Jubileumsdagen inkluderade tal av kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M), kåseri av Daniel Björk, underhållning av såväl Musikskolan som damkören Illecebra med blåsensemblen, samt ett program fyllt av humor och musik signerat Magnus Mårtensson tillsammans med Osby/Östra Göinge kammarorkestrar.
Dessutom hade biblioteket naturligtvis öppet och det erbjöds aktiviteter som sticka för fred, ansiktsmålning, pyssel, släktforskning och instrumentprovning.

Kristian Pehrsson är relativt ny som bibliotekarie (han började i juni) – och han trivs utmärkt.
– Jag älskar det här biblioteket. Det är ett starkt arbetslag. Det gör att det blir mer än en samling böcker, det blir som ett medborgarhus.
Pehrsson intervjuade under dagen gamla elever som gick i skolan när Vita skolan var just en skola och inte ett kulturhus.
– Jag gick här 1934-39, berättar Uno Berggren, som var en av de tidigare eleverna som gästade tioårsjubileet och delade med sig av sina minnen från skoltiden på 30-talet.

Dagens fråga

Har du varit utomlands på semestern?

Loading ... Loading ...