Annons

Brexit röstades fram utan någon plan för hur

Opinion De som ledde brexitkampanjen gjorde det med lögner och över­drifter utan en an­ty­dan till stra­te­gi för hur ut­trä­des­pro­cessen skulle gå till.
Opinion • Publicerad 11 februari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Donald Tusk, EU:s per­ma­nente råds­ord­fö­ran­de, kom i fo­kus mer än van­ligt för­ra vec­kan. Det var hans uttalande om brexits kam­panj­ma­ka­re som roade och upp­rörde:

”Jag har undrat hur den där sär­skilda platsen i hel­ve­tet ser ut för dem som drev på för brexit utan att ha minsta plan på hur man skulle ge­nom­föra det”, sa han.

Annons

For­mu­le­ringen är kan­ske inte den smartaste och nog na­tur­ligare för en polsk ka­to­lik än för en se­ku­la­ri­serad svensk el­ler britt.

Na­tur­ligt­vis rasade de brit­tis­ka brexitförespråkarna. Men ock­så EU-mot­stån­da­re i andra länder krävde hans av­gång. Frå­gan är om de senare läst el­ler hört vad han verk­lige sa.

Det är inte de som röstade för ett brit­tiskt ut­trä­de som han vill skicka till en varmare plats. Visst har britterna rätt att lämna EU.

Men de som ledde brexitkampanjen gjorde det med lögner och över­drifter utan en an­ty­dan till stra­te­gi för hur ut­trä­des­pro­cessen skulle gå till.

Bor­is Johnsson för­svann från of­fent­lig­heten på mid­som­mar­natten, Ni­gel Far­age hoppade av sitt par­ti Ukip och flera andra i led­ningen för brexitkampanjen blev helt tysta när det stod klart att de vunnit.

I The­re­sa Mays rege­ring fick brexitförespråkarna stort ut­rym­me – men bi­drog knappast kon­struk­tivt. De verkade inte längre veta vad de ville.

Det gjorde å andra si­dan inte May hel­ler. Hon kan­ske ock­så har en plats i Tusks hel­ve­te?

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons