Annons

Kärn­kraft inte fram­tidens el

Ledare El från sol och vind är nu billigare än ny el från kol och kärnkraft, ja ofta till och med billigare än gammal kolkraftsel.
Opinion • Publicerad 11 februari 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Kina bygger ut solel mer än någon annanstans i världen. 
Foto: TT
Kina bygger ut solel mer än någon annanstans i världen. Foto: TT

Kärn­kraften för­söker väckas till liv igen i den svenska de­batten. Kraft­bo­lagen har stängt el­ler stänger snart fyra av de kvar­va­ran­de tio re­ak­torer. Ett par av dem har le­ve­rerat myc­ket be­gränsade mängder el de senaste åren. Stäng­ningen sker inte på grund av po­li­tiska be­slut utan där­för att verken inte är eko­no­miska att driva i fort­sätt­ningen.

Det be­ror del­vis på att kärn­kraften är en risk­fylld tek­nik som kräver om­fat­tan­de sä­ker­hets­ar­ran­ge­mang. Ef­ter olyc­korna i Tjer­no­byl och Fukushima har sä­ker­hets­kraven höjts över hela världen.

Annons

Sam­ti­digt har den för­ny­bara energitekniken ut­vecklats snabbt och priserna gått ned­åt. I dag har kost­naderna för el från sol- och vindkraftsproduktion sjunkit så att de nu ger den bil­ligaste elen från ny pro­duk­tion i de flesta större ekonomier i världen. I många länder är ny el från sol och vind till och med bil­ligare än från gam­la kärn­kraft- och kol­kraft­verk.

Där­för byggs få nya kärn­kraft­verk i världen. I Fin­land har landets femte re­ak­tor, i Olkiluoto, för­senats yt­ter­li­ga­re. Den började byggas 2005 och kommer inte att startas förr­än ti­digast i höst. Det är mer än tio år ef­ter den ur­sprung­liga tid­ta­bellen. En sjätte re­ak­tor pla­neras, men bygg­starten är re­dan fram­flyttad flera år, och många tvivlar på att den kommer att byggas.

När svenska po­li­ti­ker från KD, M och L för­söker skrämmas med el­brist på grund av att kärn­kraften har börjat av­vecklas av eko­no­miska skäl talar de mot bättre vetande. Vind­krafts­ut­bygg­naden kom­pen­serar mer än väl de 14 TWh som kärn­kraft­verken max­i­malt har kun­nat pro­du­cera.

Ock­så i EU som hel­het är det för­ny­bart som er­sätter kärn­kraft och kol­kraft. Un­der för­ra året minskade kol­an­vänd­ningen i EU, me­dan el­pro­duk­tionen från vind, sol och bio­mas­sa ökade. För­ny­bar ener­gi ut­gör nu en tred­je­del av el­pro­duk­tionen i EU. Där­emot minskade kol­kraften med sex pro­cent och ligger nu 30 pro­cent un­der ni­vån 2012. Som an­del av el­pro­duk­tionen har kol­kraften minskat från 40 pro­cent 2012 till bara fem pro­cent 2018 i Stor­bri­tan­ni­en och från 19 till 13 pro­cent i Tysk­land sam­ma tids­pe­ri­od. Flera pla­nerade kärn­krafts­pro­jekt i Stor­bri­tan­ni­en har över­givits, trots stat­liga sub­ven­tioner.

I USA har den allt bil­ligare för­ny­bara el­pro­duk­tionen kon­kur­rerat ut ny kol­kraft, trots pres­i­dent Trumps åt­gärder för att gynna fos­sil­bräns­len.

I Kina byggs mer sol- och vind­kraft än nå­gon an­nan­stans i världen. Där­emot har inga ny kärn­krafts­byg­gen startat se­dan 2016, efter­som kärn­kraften även i Kina blivit allt­för dyr och många pro­jekt för­senats och för­dyrats.

Även i In­di­en satsas allt­mer på för­ny­bart. Me­dan mind­re än hälften av den nya el­pro­duk­tions­ka­pa­ci­teten kom från för­ny­bara käl­lor 2016 var det tre fjär­de­delar för­ra året.

I Sverige pro­du­ceras näs­tan all el för­ny­bart. Bara Stockholm fort­sätter ännu en tid att elda ett kraft­verk med kol (bort­sett från vissa fos­sil­dri­van re­serv­kraft­verk). Men sol­elen har varit styv­mo­der­ligt be­handlad. Med MP i rege­ringen in­fördes för ett par år se­dan en skatt på egen­pro­du­ce­rad sol­el. Även om den sänktes ef­ter hårda pro­tester och se­dan togs bort igen skadade den ut­bygg­nads­vil­jan.

Fort­fa­ran­de be­skattas an­vänd­ning av egen el i större an­lägg­ningar, vilket mot­verkar ut­byg­gen av sol­el. En över­syn av re­gel­verket för att göra det en­klare och mer lön­samt att in­ve­stera i för­ny­bar ener­gi för eget bruk, i en­lig­het med ja­nu­a­ri­av­talet mel­lan S, C, L och MP, är an­ge­lä­get.

Det skulle yt­ter­li­ga­re be­fästa de för­ny­bara ener­gi­slagens ställ­ning.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons