Annons

Hon efterträder Katarina Frostenson

Kultur och Nöje Det blir poeten Tua Forsström som efterträder Katarina Frostenson på stol nummer 18 i Svenska Akademien. Det skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande på tisdagen.
Publicerad 12 februari 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Tua Forsström är nyinvald ledamot i Svenska Akademien. Foto: TT
Tua Forsström är nyinvald ledamot i Svenska Akademien. Foto: TT

Enligt ett pressmeddelande från Svenska Akademien beslöt man under sitt torsdagsmöte förra veckan att välja in den finlandssvenska författaren Tua Forsström på stol nummer 18 där Katarina Frostensons tidigare suttit. På tisdagen lämnade kungen sitt medgivande till invalet.

Tua Forsström föddes 1947 i Borgå i Finland och är bosatt i Helsingfors.

Annons

Hon debuterade 1972 med En dikt om kärlek och annat och är främst känd som poet men har även skrivit dramatik och samarbetat med nordiska tonsättare. Hennes senaste diktsamling, Anteckningar, utkom 2018. Hon har även arbetat som förlagsredaktör vid Söderströms förlag i Helsingfors.

Tua Forsström har fått en rad priser för sitt författarskap, bland annat Nordiska Rådets litteraturpris, Samfundet De Nios Stora pris, Bellmanpriset, Edith Södergran-priset och Svenska Akademiens Finlandspris.

Tua Forsström kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december i år.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons