Missnöjet byter färg i Italien

Lokalvalet i italienska Abruzzo har setts som ett politiskt lackmustest på opinionen i landet. Det är första lokalvalet efter nationella val, då populistiska Femtjärnerörelsen gick samman med invandrarfientliga Lega i regeringsställning. Nyfikenheten på väljarnas dom var stor.
I Abruzzo segrade en högerkoalition bestående av Lega, Silivia Berlusconis Forza Italia och Italienska Brödraskapet, som tillsammans fick 53 procent av rösterna.
Kanske är framgångssagan för Femstjärnerörelsen över. Partiets väljarstöd i regionen halverades sedan förra valet och de hamnade långt från makten på tredje plats. Femstjärnerörelsen har ett svårdefinierat budskap. De kallas ibland högerextrema trots att deras form av populism är ett allmänt långfinger till etablissemanget, Partiets representanter i Bryssel landar åsiktsmässigt på ett brett spektrum och är därför svåranalyserade.
Kanske finns det ett bästföredatum för ideologiskt svårdefinierade rörelser. Det är begripligt om väljarna tröttnar på att inte veta vad de får. En allmän politisk trötthet kan också utläsas av det låga valdeltagandet.
Man kan vara säker på två saker efter Abruzzos valresultat: väljarna saknar tilltro till systemet och populismen har förflyttat sig åt höger. Med en dyster prognos för Italiens ekonomi och låg framtidstro, så lär Lega och andra högerpopulister kunna förvänta sig ytterligare politiska framgångar.
Martina Jarminder