Sonesson (M): ”S frågar som om de inte vet”

Publicerad 13 februari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Socialdemokraterna ställer frågan med anledning av den nyligen beslutade omorganisationen av Region Skåne. Där har ansvaret för förvaltningen medicinsk service flyttats från hälso- och sjukvårdsnämnden till regionstyrelsen.

– Det är en verksamhet med drygt 2 000 anställda, som bland annat omfattar laboratorieverksamheten, medicinsk teknik och den prehospitala vården inklusive ambulanserna. Socialdemokraterna påpekade att ansvaret borde ligga på en nämnd som är inriktad på hälso- och sjukvård. Annars riskerar de här viktiga frågorna att hamna i skymundan för alla andra frågor som regionstyrelsen ska hantera, säger Mattias Olsson (S).

Vid regionstyrelsens möte den 7 februari fastställdes nämndernas internbudgetar för 2019.

– Men inte internbudgeten för medicinsk service. Eftersom internbudgetarna ska fastställas senast under februari undrar jag om Carl-Johan Sonesson har glömt internbudgeten för medicinsk service? Nästa gång regionstyrelsen sammanträder är den 21 mars, säger Mattias Olsson.

– Jag har inte alls glömt bort det. I dag, onsdag, beslutar hälso- och sjukvårdsnämnden om sin internbudget. En del av medicinsk service pengar kommer från hälso- och sjukvårdsnämnden. Det gäller medel till ST-läkare, forskningsanslag och psykiatriambulanser. Regionstyrelsen kan inte besluta om internbudgeten för medicinsk service innan hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat om den, förklarar Carl-Johan Sonesson.

Beslutet tas vid ett extra insatt möte med regionstyrelsen före regionfullmäktige den 28 februari.

– När jag besvarar Mattias Olsson fråga i fullmäktige så är beslutet redan taget, säger Carl-Johan Sonesson.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.