Annons

Sverigedemokraternas kandidater följer linjen

Opinion Sverigedemokraternas nomineringslista till Europaparlamentet har offentliggjorts.
Opinion • Publicerad 13 februari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Sverigedemokraternas nomineringslista till Europaparlamentet har offentliggjorts. Partiet har goda chanser att ha kvar sina mandat, eller till och med få ett tredje. Chauffören Peter Lundgren kvarstår som förstanamn och ska fortsatt prioritera transportfrågor och konkurrensproblematik kring det. Lundgren har tillhört de EU- skeptiska, men enligt Sverigedemokraterna ska alla kandidaterna på listan vara införstådda med och följa partiets nya linje, där man istället för att lämna EU vill ”reformera inifrån”.

Deras nuvarande MEP Kristina Winberg finns inte förrän på fjärde plats och kan ha svårt att få ett mandat, om det inte går extremt bra i valet.

Annons

Andranamnet på listan är EON-ekonomen Jessica Stegrud, som kallar sig ”diskussionslysten yttrandefrihetsvurmare”. Hon har gjort en snabb resa inom SD: 2017 poängterar hon i en intervju att hon inte har någon koppling till Sverigedemokraterna. Hon fokuserar på kritik av migrationspolitiken i sin sociala medienärvaro: kanske blir det profilfrågan.

Före detta KDU-ordföranden Charlie Weimers har också gjort en mycket snabb resa inom partiet: han arbetade fram till hösten 2018 för Lars Adaktusson i Europaparlamentet och blev inte medlem i SD förrän september 2018. Nya toppkrafter för SD, alltså.

Högerpopulister i resten av Europa satsar hårt på EP-valet och hoppas på att få en tredjedel av platserna. Det är möjligt att de lyckas med det.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons