Annons

Starkt resultat för Östra Göinge

Östra Göinge • Publicerad 15 februari 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Kommunchef Jonas Rydberg och kommunalrådet Patric Åberg (M) presenterade årsredovisningen.
Kommunchef Jonas Rydberg och kommunalrådet Patric Åberg (M) presenterade årsredovisningen.

Åberg och kommunchefen Jonas Rydberg i Östra Göinge presenterade på fredagen Östra Göinges årsredovisning 2018. Och det var positiva siffror med ett resultat på plus 21,4 miljoner kronor.

Samtidigt har kommunen investerat 147,9 miljoner kronor (”det är all time high,” säger Åberg) och betalat av 35 miljoner på pensionsskulden.

Annons

Åberg passade även på att summera siffrorna för de senaste åtta åren som visar ett resultat på 183,5 miljoner kronor och investeringar på 633 miljoner.

– Dessutom har vi minskat lån med tio miljoner, betalat av 110 miljoner på pensionsskulden och sänkt skatten.

Samtidigt som Åberg och Rydberg är nöjda med att kommunen har en stark ekonomi vill de inte lova guld och gröna skogar.

– Det här är god ekonomisk hushållning, vi har sett om vårt hus i god tid och det är viktigt, för de kommande åren kommer det att bli kärvare, säger Rydberg.

Varför det?

– Det beror på den demografiska förändringen med fler äldre och fler barn. Det är två grupper som kostar mer för en kommun. Sen har det varit en väldig befolkningstillväxt, inte bara i Östra Göinge utan i hela landet. Och då är det fler som ska dela på skatteintäkterna, säger Rydberg.

Patric Åberg pekar även på risken för en vikande konjunktur.

– Konjunkturen är bra, men det kommer hack i skivan med risk för bland annat ökad arbetsbrist.

Eftersom Östra Göinge har skaffat sig en stabil ekonomisk grund att stå på kommer det inte att krävas sparpaket och neddragningar på samma sätt som i vissa andra kommuner, menar Åberg och Rydberg.

Kommunchefen påpekar att det är oklart hur det blir med eventuella statsbidrag framöver. Östra Göinge väljer att inte ta ut något i förskott.

Annons

– Vi räknar med det vi har, sen får vi se hur det blir med statsbidrag.

Rydberg säger vidare att årets resultat har påverkats kraftigt av ökade volymer i förskola och skola.

Kommunen har en volympott som används för att hantera de utökade volymerna – en pott som normalt inte behöver tömmas.

– Men i år har den tömts med råge, säger Rydberg.

När kommunalrådet och kommunchefen blickar framåt är det ett par punkter som anses var extra viktiga för kommunens välmående.

– Att få fler att klara skolan och komma vidare till högre utbildning är vår viktigaste fråga tillsammans med sysselsättning och arbete. Det är våra största och mest utmanande områden.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons