Gc-vägar för miljoner pausas

HÄSSLEHOLM Varken Hässleholms kommun eller Trafikverket har råd med alla nya gång- och cykelvägar som planerats.
Hässleholm • Publicerad 16 februari 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Cyklisterna får hålla till godo med det befintliga vägnätet ett tag till.
Foto: Arkiv
Cyklisterna får hålla till godo med det befintliga vägnätet ett tag till. Foto: Arkiv

En del av Stobyvägen öster om Ljungdalarondellen är redan hastighetssäkrad och försedd med ny gång- och cykelbana till en beräknad kostnad av 3,8 miljoner.

Tanken var att arbetena skulle fortsätta längre bort mot riksväg 21 och 23 både under 2019 och 2020. Trafikverket har sagt ja till att bekosta hälften av den totala kostnaden på 6,5 miljoner kronor. En ny cirkulationsplats, smalare körfält, ny asfalt och gång- och cykelbana var en del av det som skulle göras.

Nu är det dock i högsta grad osäkert om projektet kan fortsätta:

– Vi har sökt medel och fått dem beviljade men det är inte säkert att vi kan påbörja det i år eftersom det inte fanns med i budgeten, förklarar Elin Andersson på kommunens gatuavdelning.

Lite senare förtydligar hon att arbetena kommer att fortskrida i den takt som medlen tillåter.

Trafikverket sade i december ja också till att förlänga och koppla ihop två gång- och cykelvägar på Norra Kringelvägen, ett projekt som totalt beräknas kosta 3,18 miljoner och där kommunen får stå för hälften. Tanken har varit att underlätta en säker arbetspendling med cykel till den nya tågdepån som håller på att byggas på Kärråkra och som beräknas skapa 150 arbetstillfällen.

– Den satsningen hoppas vi absolut kunna göra, säger Elin Andersson, som förklarar att arbetena planlagts och ska utföras under 2019.

Bland övriga projekt som däremot är högst tveksamma finns följande:

q En gång- och cykelväg längs Sjövägen som leder till Sjörröd, samt förbättrad belysning. Kostnaden hade beräknats till 3,4 miljoner kronor. Trafikverket har sagt nej.

q Gång- och cykelväg på Brogatan, mellan Järnvägsgatan och Kvarnsmedsgatan i Hässleholm. Syftet var att stärka stråket mellan bostadsområdena Kristinehem och i förlängningen Ekedal, Läreda och Ljungdala, samt mellan pendlarparkeringen på Tivolibacken och de centrala delarna av Hässleholm. Brogatan skulle samtidigt smalas av för att bli mer trafiksäker. Summa: 925 000 kronor. Trafikverket har inte råd.

q En gång- och cykelväg med hastighetssäkrad överfart vid infarten till den nya förskolan på Trebackalånggatan, Ljungdala. Den totala kostnaden uppgår till 2,7 miljoner. Trafikverket har gett avslag.

q Österåsgatan skulle omgestaltas med en ny gång- och cykelväg samt en grönyta för ytvattenhantering och avvattning. Kostnad: 13,1 miljoner kronor. Trafikverket har sagt nej.

q Gång- och cykelväg längs Kaptensgatan mellan Norra stationsgatan och Vankivavägen i Hässleholm. De västra delarna av staden skulle länkas samman med centralstationen. Kostnad: 959 000 kronor.

q Gång- och cykelväg utmed Sträntevägen i Sösdala, där en ny förskola byggs, samt en hastighetssäkrad passage över Storgatan: 825 000 kronor. Trafikverket har sagt nej.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.