Annons

Ingrid Andersens nya städjobb

Opinion FN:s generalsekreterare António Guterres nominerar den danska ekonomen och miljöaktivisten Ingrid Andersen som ny chef för FN:s miljöprogram, UNEP.
Opinion • Publicerad 18 februari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

FN:s generalsekreterare António Guterres nominerar den danska ekonomen och miljöaktivisten Ingrid Andersen som ny chef för FN:s miljöprogram, UNEP. Hon efterträder norrmannen Erik Solheim, som fick avgå i november efter en skandal kring resekostnader, som var extra graverande på grund av hans ämbete. Den dåvarande klimatchefen brände med den nuvarande växelkursen runt 450 000 kronor på resor, mycket av det flyg, och tillbringade lite tid på plats på det Nairobibaserade kontoret. Internutredningen kring Solheims övertramp formulerade sig parodiskt diplomatiskt när de skrev att det ”riskerade organisationens rykte”.

Ingrid Andersen har en fint cv för posten. Hon har bland annat varit mellanösternchef på Världsbanken och arbetat med vatten och miljöfrågor i 15 år på FN. Den kompetensen kommer inte att bli den viktigaste. Detta är ett städjobb, där Andersen måste lägga fokus på att bygga upp enhetens rykte nästan från noll. Flygresglade Solheim har lagt ett löjets och hyckleriets skimmer över verksamheten och Andersen kommer främst att behöva visa att hon kan följa regelverket och att hon tar med sig den interna kritiken mot Solheim till sina nya arbetsplats. Ingrid Andersen ser på pappret ut som en bra eftertträdare till Solheim. Man vet dock inte om man ska gratulera eller beklaga till utnämningen.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons