Årets Buff kör omvänd ordning

Kultur och Nöje Familjehäng en hel helg, skolvisningar under fem vardagar, ungdomshäng på kvällstid och en animerade, jpanska Mïra, min lillasyster som invigningsfilm. I slutet av mars är det dags för Barn- och ungdomsfilmfestivalen Buff i Malmö igen. – Vi har märkt bland barn och unga att framtiden är brännande på många sätt så det är vårt tema i år, berättar Daniel Lundquist, programchef för Buff
Publicerad 20 februari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

När Buff i år drar igång för 36:e gången, 23 till 29 mars, finns 121 filmer från 40 länder på programmet. Förutom filmvisningarna, blir det som vanligt också samtal med filmskapare, seminarier, debatter och en mängd andra filmaktiviteter.

Nytt för i år är ett omvänt upplägg där man inleder med den familjelördag på Panora som annars brukar avsluta festivalen – och dessutom utökar den till en hel familjehelg med bland annat förhandsvisning av två nya avsnitt av SVT:s barnserie Klassen och en klassikerserie med nydigitaliserade Astrid Lindgren-filmer.

– Vi kände att det är så synd att avsluta festivalen med den stora familjefesten för då är det så många som blir peppade på att göra och se mer och så är det slut, säger Buffs festivalchef Julia Jarl. Så nu har vi vänt på det och gjort en hel familjehelg och så har man hela härliga filmveckan kvar efter det.

Årets invigningsfilm är den Miraï, min lillasyster en animerad, japansk film från Studio Chizu. Och den blir också en del av den inledande familjehelgen med visning på Royal på lördagen. Den knyter dessutom an till årets övergripande tema framtiden.

– Den handlar om en liten pojke som reser till framtiden för att hälsa på sin lillasyster som tonåring, berättar Daniel Lundquist. På framtidstemat har vi sedan också en långfilmserie på Spegeln och ett kortfilmspaket. Sedan går framtiden som en röd tråd genom hela festivalen. När vi har samtal med gäster efter filmvisningarna så pratar vi om framtidsfrågor. Vi har också ett seminarium om framtidens ungdomsfilmer. Så framtiden finns med i många olika delar.

Hur gör ni för att hitta årets tema?

– Vi känner lite med fingret i luften vilka ämnen som är brännande och aktuella för unga och barn och vad vi märkt av starkt nu är att många är oroliga för framtiden på ett sätt vi inte känt förut, säger Daniel Lundquist. Det handlar om miljö- och klimatångest men också om psykisk ohälsa och ökade krav på unga kring hur man passa in och klarar skolan. Sedan känner vi lite att vår uppgift är att vända det här till något positivt och visa att vi har makt att påverka. Vi vill hellre ge hopp än ångest.

Vardagarna efter Buffs familjehelg är som vanligt fullt schemalagda med skolvisningar för alla från förskolebarn till gymnasieelever och på kvällarna ordnas speciella ungdomshäng på Spegeln där framtidsserien är ett inslag. Som vanligt samarbetar Buff också med Dövfilmfestivalen.

– Vi kommer också att ha en förhandsvisning av SVT:s nya sci-fi-serie Dröm, berättar Jula Jarl som ett av många exempel på allt som händer under Buff-veckan.

Festivalen avslutas med prisutdelningen där två nya kategorier har tillkommit i år – bästa humorfilm och bästa filmmusik.

– Vi tyckte det var kul att kunna lyfta fram filmer som bjuder på mycket skratt och även musiken som verkligen gör så mycket i en film, säger Julia Jarl.

Att välja ut filmer till en filmfestival som Buff är ett hårt arbete. Daniel Lundquist bedömer att de varje år ser runt 1 000 filmer – och att det är svårast att hitta filmer för de lite yngre barnen.

– En Buffilm ska ha ett ungt perspektiv och frågor som är angelägna för en ung publik och det ska inte bara vara underhållning, slår Daniel Lundquist fast. Ungdomsfilmer finns det ganska mycket av och det kan även vara film gjord för en vuxenpublik med ett ungt perspektiv. Bland barnfilmerna är det färre som passar in på våra kriterier, här finns mycket som känns förlegat och stereotypt.

Ni har bägge arbetat länge med Buff, tröttnar ni aldrig?

– Om man ska vara helt ärliga så kommer det i alla fall för min del en liten dipp någon gång där efter sommaren när man ska starta igen, säger Julia Jarl. Men när vi börjar titta på film, och samlar ihop nya filmgrupper så sätter det igång det där pirret hos mig och den där härliga känslan av att man ska göra världens bästa filmvecka igen.

– Sedan är det också så olika skeden när man gör en filmfestival så det är aldrig långtråkigt. Men det är klart, för att hitta guldkornen måste vi också se mycket som inte är bra, konstaterar Daniel Lundquist.

bild 1/3
Daniel Lundquist, programchef Buff och Julia Jarl, festivalchef, Buff.
Daniel Lundquist, programchef Buff och Julia Jarl, festivalchef, Buff.
Daniel Lundquist är programchef för Buff och Julia Jarl festivalchef. Foto: Gunilla Wedding
Daniel Lundquist, programchef Buff och Julia Jarl, festivalchef, Buff.
Daniel Lundquist, programchef Buff och Julia Jarl, festivalchef, Buff.
Fakta:

Julia Jarl och Daniel Lundquist väljer favoriter ur årets BUFF-program:

Julia Jarl: ”Jag tycker att torsdagskvällen på Spegeln är så stark. Då visas två av mina favoritfilmer. Den ena är Firecrackers som är en helt otroligt bra och stark film från Kanada. Den vann på Stockholms filmfestival också. Den har ett ganska vanligt tema – tjejer som vill komma loss från hålan de bor i och så händer det saker som sätter käppar i hjulen för dem. Den är fantastiskt fin. Sedan visas också en av dem som är nominerade för bästa musikpriset – We the animals. Det är en amerikanska film om tre bröder som lever lite vind för våg. Det kommer att bli en väldigt bra kväll där med mycket starka upplevelser.”

Daniel Lundquist: ”Jag tycker att det är så roligt att vi har världspremiär på en svensk film, som dessutom är Malmöproducerad, i år. Det är Pewpewpew som är regisserad av Sergey Vasiliev och handlar om ett mystisk virus som sprider sig bland ungdomar i Malmö och gör att de vill bli lika kända som PewDiePie. Den tar upp mycket framtidsfrågor och är på ett sätt deppig men den är mycket humoristisk också. Och oväntad. Jag tror att den kan träffa ganska hårt – det här med att leva i dag och ha det så himla bra och ändå kan allt kännas så meningslöst ibland.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.