Annons

Övervakningsfilm har fått viral spinn

Osby • Publicerad 20 februari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Nästan 11 000 delningar, snart 3 000 reaktioner och vid lunchtid på tisdagen nästan 650 000 visningar.

En övervakningsfilm från ett inbrott i Björkhult vid 14-tiden förra tisdagen har fått stor spridning i sociala medier. I filmen syns hur två mörkklädda inbrottstjuvar tar sig in i fritidshuset genom ett fönster.

Annons

När fönstret bröts upp startades ett tyst larm samt övervakningskameror, något inbrottstjuvarna att döma av filmen inte är medvetna om.

I övervakningsfilmen syns inbrottstjuvarna röra sig och leta runt i fritidshuset. Dessutom syns deras omaskerade ansikten i bild och det går att höra hur de talar med varandra.

Rolf Paimensalo, kommunpolis i Osby/Östra Göinge, ser positivt på att gärningsmän fastnar på film, men han ser en del problem med att filmer av den här typen läggs ut på sociala medier.

Han förstår att de drabbade gör det för att de tror att det ökar möjligheterna att få fast gärningsmännen.

– Men det hade inte behövts att man lägger ut det på Facebook, att lämna över materialet till polisen räcker. Har man övervakningsfilm så bör man ge den till polisen istället för att sprida den på sociala medier, säger Paimensalo.

Han menar att spridning av den här typen av filmer kan ställa till med olika typer av problem. Exempelvis kan polisens utredning av det misstänkta brottet försvåras.

– Risken med att sprida filmer på Facebook är att någon tar lagen i egna händer och det är inte bra. Låt rättsväsendet sköta det, allmänheten ska inte vara poliser.

– I vissa fall kan filmer som läggs ut på sociala medier även försvåra utredningar, säger Paimensalo.

Enligt vad Norra Skåne erfar ska polisen ha namn på en misstänkt i samband med inbrottet.

Förundersökningsledare i utredningen är Olof Göransson vid polisens i Hässleholm. Han vill inte uttala sig närmare om hur utredningen fortlöper och varken bekräfta eller dementera huruvida det finns personer som är misstänkta för brottet. Generellt sett säger han dock att övervakningsfilmer kan vara till stor nytta för utredarna.

Annons

– Film är bra, det underlättar naturligtvis identifieringen, säger Olof Göransson.

Det är för tidningen fortfarande oklart om de misstänkta inbrottstjuvarna lyckades stjäla något i samband med det filmade inbrottet i Björkhult.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons