Några av valparna på bilden togs med vid rånet i januari i Önnestad. Foto: Privat/Arkiv

Bevisläget stärkt mot misstänkta valprånare

ÖNNESTAD/Kristianstad 34-åringen som misstänkts för inblandning i valprånet i Önnestad har omhäktats, på sannolika skäl misstänkt för grovt rån. Under fredagen avgörs om även kvinnan som misstänks för medhjälp ska begäras fortsatt häktad.
– Bevisningen mot henne har stärkts lite, säger åklagaren Christofer Ramqvist.

Kartläggningen kring hur det gick till den 9 januari, när en kennelägare i Önnestad blev brutalt misshandlad och sex av hennes golden retrievervalpar stals, pågår för fullt.
På torsdagsmorgonen ansåg sig kammaråklagare Christofer Ramqvist och hans utredare ha nog på fötterna för en omhäktningsförhandling gällande 34-åringen från Göteborg som förra veckan häktades på den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt, för det grova rånet.
– Efter de förhör med vittnen vi hållit under veckan tyckte vi att vi nådde upp till sannolika skäl. Den bedömningen gjorde tingsrätten också vid häktningsförhandlingen, säger Tommy Börjesson vid Kristianstadspolisen.

Och den 23-åriga kvinnan?
– Poliserna har lite funderingar, så hon ska vara kvar i häktet tills i morgon (läs: fredag) i alla fall, säger Christofer Ramqvist, som är förundersökningsledare.

Parallellt arbetar polisen även med att försöka hitta den tredje person som ska ha varit med och genomfört det brutala rånet på kenneln.
– Vi har en uppfattning om vem det är, men jobbar med flera olika alternativ, så nu handlar det om att utkristallisera om det är den, den eller den, säger Tommy Börjesson.
Klart är också att det finns en koppling mellan den 23-åriga kvinnan och kennelägaren.
– Det finns ett samband där, i och med att de är lite grann i samma bransch. Kvinnan har köpt hund av kennelägaren tidigare, säger Christofer Ramqvist.
Att de stulna valparna förvarats på en adress i Hörby, i väntan på att säljas, är också klarlagt.
– Jag kan tänka mig att de vistats där sisådär en vecka, säger Christofer Ramqvist.

Han kan också bekräfta att det är en Martin Hansson som sålt de stulna valparna.
– Det står på alla papper vi sett att säljaren kallar sig Martin Hansson och det är ju hittepå, säger Christofer Ramqvist.
Dna-svaren på de valpar som hittats, men ännu inte med säkerhet kunnat konstateras vara de stulna, är ännu inte klara. Och några valpar fattas fortfarande.
– Så har man köpt en hund av en Martin Hansson kanske man ska fundera ett varv till och höra av sig, säger Christofer Ramqvist.

Under fredagen hoppas han få ytterligare svar på de analyser som gjorts av de tre häktades mobiltelefoner.
– Det handlar om kontakter de misstänkta emellan, positioneringar, vilka nummer som ringts och vid vilken tidpunkt. Sen finns det en del tekniskt material från brottsplatsen vi väntar svar på och fler förhör att göra. Vi drar i många strängar, säger Christofer Ramqvist.

Utöver de här tre, och den person ni söker för inblandning i det grova rånet, är ytterligare personer inblandade?
– Det är möjligt. Kring rånet är det rimligen tre, möjligen någon till som är utanför. Men vi vet inte än så länge om det är fler vi ska försöka hitta, säger Christofer Ramqvist.

Läs mer:

[contentcards class="skd-related-link" url="https://www.skd.se/2019/02/19/kamp-mot-tiden-i-valpranet/"][contentcards class="skd-related-link" url="https://www.nsk.se/2019/02/15/misstankta-valpranare-har-begarts-haktade/"][contentcards class="skd-related-link" url="https://www.nsk.se/2019/02/12/valpranare-fast-valpar-hittade/"][contentcards class="skd-related-link" url="https://www.nsk.se/2019/01/09/hundvalpar-stals-vid-grovt-ran/"][contentcards class="skd-related-link" url="https://www.nsk.se/2019/01/10/brutalt-misshandlad-trodde-jag-skulle-do/"][contentcards class="skd-related-link" url="https://www.nsk.se/2019/01/10/maskerade-man-vid-valpstold/"]

Dagens fråga

Letar du efter nytt boende?

Loading ... Loading ...